![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu daci, ofiteri romani sau celti s-au intalnit vizitatorii care au ales sa calce in seara de sambata pragul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Baia Mare, in Noaptea Muzeelor. In plus, publicul a fost implicat si in atelierele demonstrative organizate cu aceasta ocazie. Cei mai mici dintre vizitatori au ales sa participe la olarit, tesut sau chiar la confectionatul camasilor din zale. Participantii la Noaptea Muzeelor s-au aratat incantati de activitati si au promis ca nu vor rata nici editia de anul viitor.
Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a prins viata. In Noaptea Muzeelor, angajatii au imbracat costume specifice unor personaje istorice, pentru a reconstitui civilizatii din trecut. Astfel, vizitatorii s-au putut intalni cu daci, legionari romani, celti, gladiatori si au putut lua parte la atelierele demonstrative amenajate cu aceasta ocazie. Altii au putut viziona documentare istorice proiectate intr-o incapere a muzeului.
„Pe langa expozitiile de baza, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a reactivat cateva personaje istorice, fiindca in ultimii trei ani muzeul nostru a castigat un proiect care a reconstituit sase incaperi de expozitie. Acum ne aflam in sala de expozitie dacica. Am readus personaje dacice, romane, celtice, gladiatori sau germanice, adica personajele ce au fost expuse in ultimii trei ani in expozitie. La fiecare civilizatie, personajele fac ceva. In cazul de fata avem un olar dac care lucreaza la roata olarului”, a declarat muzeograful Marius Ardeleanu.
Atelierul in care s-au confectionat camasile de zale a fost locul care i-a fascinat pe cei care au ales sa vina la muzeu. „Sunt legionar roman din perioada razboaielor daco-romane. Acolo se realizeaza inelele din care se confectioneaza ulterior camasi de zale din inele. Atelierele sunt deschise doritorilor, cei care vor sa participe pot experimenta ei insisi cum se realizau diferitele obiecte, de exemplu o camasa din zale”, a spus un alt muzeograf, Raul Cardos.
N-au lipsit nici personajele feminine, care au lucrat de zor la razboiul de tesut.
„Exista aici un razboi de tesut vertical. Urzeala este din fire de canepa, iar batatura este din lana si se foloseste un singur rand de ite”, a spus una dintre muzeografe.
Vizitatorii s-au aratat incantati, cei mai bucurosi fiind copiii, care au fost dornici sa participe la atelierele interactive. „Mi-a placut cel mai mult cum se fac camasile din zale si aici la tesut. Am incercat sa fac niste zale, mi-a placut istoria dacilor. Am fost in fiecare an si mai vreau sa vin”, a marturisit unul dintre vizitatori, Dan Cezar.
Actiuni speciale au fost puse la punct si in cadrul altor institutii de cultura. La Bastionul Macelarilor au putut fi admirate creatiile mesterilor populari.
„La Bastion se poate vizita spatiul expozitional. Mesterii nostri populari sunt prezenti in cele zece ateliere de mestesuguri traditionale”, a afirmat Oana Lesiu, sef birou Bastionul Macelarilor.
La randul sau, actorul Liviu Topuzu a marturisit ca a ales sa prezinte un spectacol de teatru intr-un altfel de spatiu, tocmai pentru a interactiona si cu „publicul de muzeu”. „Paracliserul, piesa lui Marin Sorescu, e un spectacol vechi de 25 de ani pe care il jucam acum, o sa fie un sir mai lung de reprezentatii, Noaptea Muzeelor e doar inceputul. Intentionam sa unim publicul de la muzeu cu cel de la teatru si sa facem treaba impreuna, pentru ca suntem frati intr-ale culturii. E un spectacol ce poate fi adaptat, am descoperit cu placere spatiul din Turnul Macelarilor si cred ca atmosfera de aici unde vechiul si noul se imbina intr-un mod indefinibil e exact de ce are nevoie Paracliserul”, a relatat Liviu Topuzu.
Baimarenii au fost bucurosi ca au putut intr-o zi de sambata sa vina impreuna cu familia la institutiile muzeale. „Ne-am gandit ca e o ocazie buna sa venim si sa vizitam. Eu de exemplu n-am fost niciodata aici si sunt incantata de tot ce am vazut”, a spus una dintre vizitatoare, Voichita Dulf.
O alta vizitatoare, Camelia Mihali, a declarat ca „e o initiativa foarte buna de a deschide muzeele si un lucru benefic si educativ pentru copii. Am mai fost si la Muzeul de Mineralogie. Si anul trecut am facut un tur al muzeelor. Am venit impreuna cu copilul. La gradinita se fac si nu se fac excursii si atunci e mai bine sa le facem in familie”.
Si celelalte muzee din Baia Mare au organizat diferite activitati incluse in Noaptea Muzeelor. In cadrul evenimentului, iubitorii de cultura au avut acces liber la actiunile institutiilor culturale.
Sursa: Camelia Tocaci