În perioada 11-23 noiembrie 2019, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, instituție publică de cultură aflată în coordonarea Consiliului Județean Maramureș, a efectuat o nouă campanie de cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul “Măgura” (com. Oarța de Jos, jud. Maramureș).
Colectivul de cercetare a fost alcătuit din dr. Marius Ardeleanu (rsponsabil științific), dr. Dan Pop (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie) și Daria Dabal (Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie). Echipei de cercetare i s-au alăturat și Dorian Ghiman (conservator), Zamfir Șomcutean (restaurator) și Raul Cardoș (arheolog, MJIA). De asemenea, la săpăturile arheologice au participat și masteranzi de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Arheologie și Studii Clasice (Murgu Vlad, Barbocz Beáta și Gotsman Annabella) și voluntari (Conțiu Dragoș – cercetător independent). Fondurile necesare cercetării arheologice au fost asigurate de muzeul băimărean și Asociația Culturală Omnis Barbaria (Baia Mare).
Cercetările din acest an au vizat panta sud-vestică a Dealului Măgura. În această zonă, în urma măsurătorilor magnetometrice efectuate în 2013, s-a conturat un posibil sistem de fortificație.
În acest an (2019) s-a trasat o secțiune de 15 x 1,5 m în care a fost surprins un șanț cu o lățime de 4,8 m, ceea ce atestă, pentru prima dată documentat arheologic, existența unei fortificații din perioada dacică. Materialul arheologic din acest an este alcătuit din fragmente ceramice specifice celor trei perioade istorice identificate și în anii anteriori pe Dealul Măgura (Neolitic Mijlociu, Eneolitic și Epocă dacică) și câteva fragmente de așchii și unelte din piatră cioplită (din silex și obsidian).
Confirmarea unui sistem de fortificație din perioada dacică, prin cercetări arheologice, este deosebit de importantă pentru istoria regională, deoarece, deși se afirma în literatura de specialitate existența pe Dealul Măgurii a unei fortificații dacice, elemente ale acestei fortificații (val și șanț) nu au fost surprinse până în acest an în urma cercetărilor din anii anteriori (1969-1970, 1985-1986, 2017-2018).
Cercetările vor continua și în anii următori în vederea documentării sistemului de fortificație din perioada dacică și a așezărilor din perioadele istorice anterioare. În campania din anul 2020 se are în vedere investigarea zonei aflate la nord-vest de șanțul identificat în acest an, unde este de presupus existența unui sistem de palisadă și a unui posibil al doilea șanț aparținând fortificației dacice de pe platoul Dealul Măgura.