”Am aratat ca dovezile avansate (de expertii din acea perioada) pentru a elimina posibilitatea unui al doilea asasin sunt complet eronate”, a scris William Tobin, principalul autor al acestui studiu publicat in ultima editie a ”Annals of Applied Statistics”, citat de Rompres.
”Date fiind importanta si consecintele asasinarii lui JFK, este de dorit din punct de vedere stiintific ca cele cinci fragmente de gloante gasite la Dallas, si pe care se bazeaza teza oficiala, sa fie analizate din nou”, subliniaza cercetatorii.
”Concluziile analizei noastre arata ca fragmentele de proiectil gasite ar putea sa provina de la cel putin trei gloante diferite”, au explicat ei. Or, ”daca aceste fragmente provin din trei gloante distincte sau mai multe, inseamna ca este probabil ca a existat un al doilea tragator (…) care l-a impuscat pe presedinte”, adauga acesti experti.
William Tobin a condus laboratorul de analiza a metalelor al FBI timp de peste 20 de ani, analizand in special indiciile din cazurile importante, precum atacul cu explozibil din 1995 de la Oklahoma City si explozia in 1996, in largul Long Island, a unui Boeing 747 al TWA care asigura o cursa New York-Paris.
Dupa ce a plecat din FBI, el a pus in chestiune metodele stiintifice utilizate de agentie timp de decenii pentru a stabili legatura intre proiectilele armelor de foc gasite in corpul victimelor si suspecti. Aceste probe se bazau pe analiza plumbului continut de gloante.
Indoielile lui Tobin si ale altor experti au determinat Academia americana de Stiinte sa reexamineze aceasta metoda de analiza a FBI si sa stabileasca in 2003 ca era falsa. FBI-ul a renuntat la aceasta metoda de analiza.
In lumina acestor noi directive stiintifice, Tobin si alti doi cercetatori, Cliff Spiegelman si William James de la Universitatea Texas, au analizat din nou cele cinci fragmente de glont gasite dupa asasinarea lui JFK, care au fost remise in 1976 comisiei speciale de ancheta a Camerei Reprezentantilor.
Analiza balistica, realizata de chimistul Vincent Guinn de la Universitatea California, in prezent decedat, a concluzionat atunci ca Lee Oswald a fost cel care a tras. Vincent Guinn a utilizat metoda de analiza a continutului de plumb pentru a ajunge la concluzia ca cele cinci fragmente proveneau din numai doua proiectile. El le-a comparat cu gloante pe care le poseda Oswald.
Concluziile lui Vincent Guinn au fost conforme cu cele ale raportului comisiei Warren in anii 1960, potrivit carora Oswald a actionat singur.
In 1976, comisia nu a exclus totusi complet posibilitatea existentei unui al doilea asasin si teza complotului, mai informeaza Rompres.
Sursa: Ioana Osan