Modulul orbital Mars Reconaissance Orbiter (MRO) apartinand NASA si plasat pe orbita in jurul planetei Marte a reusit sa surprinda doua imagini extraordinar de detaliate ale lui Phobos, unul dintre cei doi minusculi sateliti naturali ai acestei planete.
Craterul de impact Stickney, o depresiune cu diametrul de 9 kilometri care reprezinta principala trasatura de relief de pe Phobos, domina aceste imagini care mai prezinta si alte cratere mai mici legate intre ele, cratere al caror proces de formare constituie un subiect de controverse pentru oamenii de stiinta.
O parte a oamenilor de stiinta considera ca aceste lanturi de cratere ce pot fi vazute in fotografii s-au format odata cu craterul de impact Stickney, in urma ciocnirii cu materie expulzata de la suprafata lui Marte dupa ciocnirea dintre planeta si alte corpuri cosmice.
Phobos a fost descoperit in 1877 de catre astronomul american Asaph Hall, iar impreuna cu cea de-a doua luna a lui Marte, Deimos, se pare ca sunt de fapt niste asteroizi ramasi prizonieri sub influenta atractiei gravitationale a planetei. Altitudinea orbitei lui Phobos in jurul lui Marte scade cu aproximativ 1,8 metri in timp de 100 de ani. Astfel in aproximativ 50 de milioane de ani Phobos se va prabusi pe Marte sau se va sparge, transformandu-se intr-un inel de fragmente in jurul acestei planete.
Agentia spatiala rusa lucreaza la o sonda spatiala ce urmeaza sa asolizeze pe Phobos, sa adune mostre de roca si sa revina apoi pe Terra. Aceasta misiune, ce va purta denumirea de Phobos-Grunt, urmeaza sa fie lansata in octombrie 2009, ocazie cu care se va raspunde si intrebarilor legate de meteoritul Kaidun ce a cazut pe Pamant la o baza militara rusa din Yemen in 1980 si care se presupune ca a fi o bucata desprinsa din Phobos.
MRO a fost lansat din Florida in august 2005 si a ajuns pe orbita in jurul Planetei Rosii in martie 2006. Acest modul orbital a fost configurat in special pentru cartografierea lui Marte cu ajutorul unor camere de inalta rezolutie, in vederea alegerii unor posibile zone de asolizare pentru viitoarele misiunii de la suprafata planetei. De asemenea, echipamentele stiintifice instalate pe MRO permit monitorizarea climei, atmosferei si geologiei lui Marte.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult