Apar noi informații uluitoare despre incendiul din depozitul de deșeuri din Prahova. Pompierii au rămas peste noapte la Brazi, iar fumul toxic se îndreaptă spre estul țării acum. În acest moment, anchetatorii au o ipoteză șocantă: focul ar fi putut fi pus intenționat. Firma din Brazi avea activitatea suspendată din ianuarie, în urma retragerii autorizației de mediu.
Incendiul de la incineratoriul de la Brazi ar fi fost provocat de o explozie din interior.
”Incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 4.000 m pătrați. Sunt de la mase plastice la deșeuri medicale depozitate în interiorul halei”, a declarat un reprezentant ISU.
Surse din anchetă vorbesc despre ipoteza ca un bărbat să se fi sinucis și că ar fi aruncat în aer incineratoriul când a ales să își curme viața. Bicicleta angajatului în vârstă de aproximativ 32 de ani a fost descoperită în curtea societății.
Aceleași surse vorbesc despre un individ care ar fi încercat de mai multe ori să își ia viața. Tatăl bărbatului, care a și identificat bicicleta, le-a spus polițiștilor că știa de intențiile acestuia.
”Din declarațiile paznicului parcului industrial Brazi, un angajat al societății Eco Burn a intrat în incinta parcului mințind că își lasă bicicleta și pleacă în cursă cu un alt șofer. În scurt timp a izbucnit incendiul și paznicul a telefonat la ISU.
Menționăm că angajatul a pătruns în mod ilegal în incinta societății, în afara orelor de program și fără acordul acesteia.
Mai precizăm că Eco Burn SRL se confruntă cu al treilea incendiu produs de mâini criminale”, au transmis reprezentanții companiei care deține incineratoriul.
Vecinii tânărului nu îl văd însă capabil de așa ceva. Mai ales că acesta avea un copil de doar 3 ani.
”În momentul în care s-a aprins focul, s-a sesizat paznicul și cu colegul meu de la stația electrică. Acel om a zis că vine să își ia ceva lucruri de aici, ca să plece la Iași. Era angajat aici”, spune un vecin.
La Brazi a ajuns și șeful Gărzii Naționale de Mediu.
”Culmea e că urma să primească o autorizare de funcționare, să îi fie redat accesul la utilități. A fost amendată vizavi de modul de depozitare al deșeurilor, de modul de gestiune și înregistrare al deșeurilor”, a declarat Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu.
”Teoretic, această companie nu avea dreptul de a depozita acolo deșeuri medicale periculoase, pentru că a primit în anul 2020 mai multe amenzi, în urma controalelor făcute de Garda de mediu și Ministerul Mediului, dosare penale deschise”, a spus și Tanczos Barna, ministrul Mediului.