Rând pe rând, tot mai multe state europene revin la carantina totală. Belgia va face acest pas de luni. Timp de o lună și jumătate vor fi suspendate toate activitățile neesențiale și se vor restricționa deplasările oamenilor. Austria și Germania vor anunța noi restricții. Între timp, au continuat protestele în țările care au înăsprit deja regulile generate de pandemie.
De luni și până la jumătatea lunii decembrie Belgia se oprește în loc. Se închid toate magazinele, saloanele de înfrumusețare, instituțiile de cultură și sălile de sport. Și supermarketuile nu mai au voie să vândă decât mâncare și produse considerate esențiale, iar telemunca devine obligatorie.
Belgia are a doua cea mai ridicată rată de infectare din Europa după Cehia, care aseară a prelungit starea de urgență până pe 20 noiembrie.
Și acolo sunt închise școlile, localurile, teatrele și sălile de sport, iar cehii nu au voie să circule noaptea. Starea de urgență oferă autorităților dreptul de a impune oricând noi restricții.
Germania va intra de luni într-o așa numită ‘carantină blândă’ prin care se vor limita deplasările, iar guvernul austriac anunță astăzi noi măsuri care. potrivit un surse guvernamentale. merg pe aceleași direcții cu alte state: limitarea deplasărilor, închiderea restaurantelor, hotelurilor și sălilor de sport.
Barcelona a fost scena unora dintre cele mai grave violențe împotriva restricțiilor. Comunitatea autonomă are printre cele mai dure măsuri care au închis toate activitățile neesențiale și au limitat drastic libertatea de mișcare a oamenilor care nu au voie în weekend să iasă din oraș. Mulți dintre cei care au ieșit în stradă au fost împinși la limita supraviețuirii.
Proteste similare sunt tot mai dese și în alte state cum sunt Italia sau Franța care au reimpus măsuri dure în fața creșterii numărului de infectări.
Și, ca o ironie, la Paris, Orașul Luminilor, aflat în bezna carantinei totale, se aude din nou Marseilleza, imnul despre libertate interpretat de un tenor închis în propriul apartament.