Așa cum mă așteptam, articolul despre schimbarea denumirii unor străzi din Baia Mare a stârnit numeroase discuții. E normal să se întâmple așa din moment ce o adunătură de așa-ziși politicieni inițiază și votează proiecte de hotărâri cu impact negativ asupra cetățenilor, fără respectarea legilor în vigoare, fără o minimă consultare a celor loviți de deciziile lor aberante.
Am intuit corect, principalii beneficiari ai hotărârii respective sunt găștile locale din PSD și UDMR. Oricât aș încerca să-l scot din ecuație pe primarul Doru Dăncuș, nu reușesc. Sincer, îmi pare rău pentru el. Nu pot pentru că satisfacerea doleanțelor aleșilor de etnie maghiară, strict în acest caz, e o mare greșeală ca să nu-i spun prostie.
Ca de obicei, consilierii UDMR știu să își vândă bine votul. Ei le-au spus celor din PSD că, dacă vor să aibă votul lor în următorul mandat, atunci trebuie să accepte ca trei străzi din municipiu să fie rebotezate cu numele unor personalități maghiare. Și loazele noastre politice au fost de acord, au bătut palma și, vorba lui Gigi Oierul, „cu asta basta”.
Dar n-a fost așa. Pentru că inițiatorii târgului au demonstrat, deși nu mai era cazul, că habar nu au de istorie, de tradiție și, mai ales, de lege. Nu m-aș mira dacă băimărenii vor cere anularea acestei penibile hotărâri, apelând și la instanțe, dacă cei vizați nu vor reacționa. Oricum, indiferent de deznodământul acestei întâmplări, e limpede că de pierdut va avea doar PSD în viitorul foarte apropiat. Așa se întâmplă atunci când liderii gândesc cu alte părți anatomice ale corpului, în detrimentul căpățânii.
Ca să vedeți cum s-a desfășurat țigănia asta politică locală recurg la informațiile conținute în comentariul consilierului liberal Bogdănel Gavra, aflat în miezul faptei. Aflăm că inițiativa schimbării denumirii unor străzi a aparținut, exact cum am scris, aleșilor PSD și UDMR.
Ca să voteze bazaconia, aceștia le-au „repartizat” celorlalte partide anumite străzi pe care să le denumească cum vor. Ce gest profund democratic! Consilierul USR din comisie a căzut în capcană și a ales de pe listă o piață căreia i-a dat numele „Alexiu Pocol”, cică acolo s-ar afla și casa afaceristului din perioada interbelică. Nu-l putem acuza de rea credință, dimpotrivă.
Liberalilor, care sunt mai mulți în consiliu, le-au pus pe tavă două străzi, „Plugarilor” și „Muncii”, dar aceștia nu au fost interesați de subiect. Fără să știe sau să vrea, au procedat corect. Părintele Gavra mărturisește că lui i-a venit nefasta idee ca Parcul Central să se numească „Arhiepiscopul Iustinian”. E bine, măcar știm pe cine să-l pomenim în anumite momente.
Dovadă că nu exista niciun argument logic pentru alăturarea numelui regretatului Iustinian de un parc public, sunt chiar spusele părintelui Gavra: „am făcut un amendament ca denumirea Parcului Central de lângă Catedrala sa aibă aceasta denumire deoarece acolo nu sunt domiciliate persoane fizice sau nu își au sediul persoane juridice”. Penibil, sau poate mai mult decât penibil.
Da, repet, cetățenii nu contează în aceste jocuri de rahat, tac și înghit măgăriile legiferate local de acești măscărici care nu se tem de nimeni. Băimăreanca Diana Deis, căreia îi mulțumesc pentru implicarea în acest demers, notează:
„1. Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică – Această lege obligă autoritățile publice locale să informeze și să consulte cetățenii cu privire la orice proiect de act normativ, inclusiv schimbarea denumirii străzilor. Conform legii, proiectele trebuie publicate în mod vizibil și cetățenii trebuie să aibă cel puțin 30 de zile la dispoziție pentru a oferi feedback și opinii.
2. Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală – Potrivit acestei legi, autoritățile locale sunt obligate să organizeze consultări cu cetățenii în privința problemelor de interes public. Schimbarea denumirilor de străzi fiind o astfel de problemă, cetățenii trebuie implicați în procesul decizional prin consultări publice.
3. Hotărârea de Guvern nr. 779/2003 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a comisiilor de atribuire de denumiri – Această hotărâre specifică faptul că orice propunere de schimbare a denumirii străzilor trebuie avizată de comisiile de atribuire de denumiri, care sunt obligate să consulte cetățenii în acest proces.
Astfel, legislația impune ca autoritățile locale să respecte procedurile de transparență și de consultare publică înainte de a adopta o decizie cu privire la schimbarea denumirii străzilor. Acest lucru asigură că cetățenii au posibilitatea să își exprime punctul de vedere și să participe activ la deciziile care le afectează comunitatea”.
Dacă vom proceda aidoma struțului care își afundă capul în nisip și pare să nu-l intereseze mediul înconjurător, anomalia asta nu va fi corectată și, ca de fiecare dată, va fi urmată de altele, poate mai grave pentru noi. Sunt ferm convins că indivizii ăștia pot mult mai mult decât atât…