Italia a anunțat, marți, noi regulii de intrare pe teritoriul țării, din cauza îngrijorărilor legate de noua variantă Omicron. În prezent, călătorii din UE pot intra în Italia prezentând certificatul digital de vaccinare. Conform noilor reguli, aceștia vor trebui să prezinte și un test negativ.
Totodată, Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie. Starea de urgență a fost impusă în ianuarie anul trecut și urma să expire la finalul lunii decembrie. Autoritățile italiene au decis ca în perioada 16 decembrie – 31 ianuarie toţi cei care vizitează Italia din ţări ale Uniunii Europene trebuie să prezinte un test negativ.
Cei care nu sunt vaccinați împotriva Covid trebuie să rămână cinci zile în carantină la sosire.
Rata zilnică a infecţiilor cu coronavirus în Italia creşte, cu 20.677 de noi cazuri raportate marţi şi 120 de decese. Totodată, Italia a raportat până în prezent 27 de cazuri de Omicron, potrivit Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).
OMS avertizează: Omicron se răspândește cu mai multă rapiditate decât oricare dintre variantele anterioare
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că noua variantă Omicron COVID-19 se răspândește mai repede decât orice tulpină anterioară și este probabil prezentă în fiecare țară a lumii.
„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre COVID la Geneva.
„Șaptezeci și șapte de țări au raportat acum cazuri de Omicron. Și realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă.” Tedros a spus că OMS este îngrijorată de faptul că țările resping Omicron ca o variantă ușoară.
Deși Omicron este mai contagios, nu este încă clar dacă varianta provoacă o boală mai ușoară sau mai gravă decât tulpinile anterioare ale virusului.
„Am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru”, a spus Tedros. „Chiar dacă Omicronul cauzează o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a spus el, potrivit CNBC.