Senatul Franței a aprobat în cursul nopții de miercuri spre joi înăsprirea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, inclusiv introducerea pașaportului de vaccinare.
Membrii camerei superioare au votat pentru lege, cu 249 de voturi pentru contra 63 de voturi împotrivă.
Aleșii Palatului Luxemburg au făcut însă mai multe modificări care nu sunt pe gustul guvernului, augurând o discuție strânsă între deputați și senatori în cadrul unei comisii mixte de joi pentru a găsi un acord asupra proiectului de lege.
În versiunea lor, permisul de vaccinare ar putea fi astfel impus doar atunci când numărul de spitalizări legate de COVID-19 ar fi mai mare de 10.000 de pacienți la nivel național și ar dispărea automat sub acest prag, cu excepția secțiilor în care rata de vaccinare completă este mai mică; peste 80% din populație sau cu o rată de incidență ridicată.
Executivul și-a propus inițial o aplicare a permisului de vaccinare din 15 ianuarie, dar dezbaterile din Adunarea Națională au fost mai lungi decât se aștepta, mai ales după scandalul provocat de declarația lui Emmanuel Macron și a dorinței acestuia de a-i „enerva” pe cei nevaccinați. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal, mizează acum pe o aplicare a textului „cel mai târziu în primele zile ale săptămânii din 17 ianuarie”.
Potrivit noilor prevederi, francezii nevaccinați de 18 ani și peste nu mai au acces în restaurante, spaţii culturale, trenuri pe distanţe lungi şi curse aeriene. Până acum, nevaccinaţii puteau prezenta un test negativ la coronavirus.
Pe viitor, cei care s-au infectat şi s-au vindecat de COVID vor fi eligibili pentru certificatul de vaccinare, ce permite acces neîngrădit la facilităţi şi evenimente.
Călătoriile pe distanțe lungi vor fi totuși permise, pentru motive excepționale, fără test și fără dovada de vaccinare. Cei care și-au făcut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar dacă prezintă un test negativ.
Săptămâna trecută, protestatarii anti-vaccin s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe din Franța, denunțând intenția președintelui Emmanuel Macron de a „enerva” persoanele care refuză vaccinurile COVID-19 prin înăsprirea restricțiilor privind libertățile lor civile.
Protestatarii l-au acuzat pe Macron că le calcă în picioare libertățile și că îi tratează inegal pe cetățeni. El spune că libertățile implică responsabilități care includ protejarea sănătății altora.
De asemenea, ei au acuzat politizarea pandemiei înaintea alegerilor. „Vreau ca el (amcron) să-i enerveze pe traficanții de droguri și pe infractori, nu pe oamenii obișnuiți”, a declarat un protestatar în vârstă de 55 de ani, care a solicitat anonimatul deoarece conduce o afacere.