Spre deosebire de bugetari, care și-au prinit integral salariile uriașe și sporurile în perioada pandemiei de COVID-19, aproape o jumătate de milion de români și-au pierdut locurile de muncă (le încetat contractele), iar peste 595.000 au contractele suspendate.
Guvernul a aprobat, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 92/2020 (publicată, vineri, în Monitorul Oficial), noi măsuri de susținere a angajaţilor şi angajatorilor, începând cu data de 1 iunie, pentru reluarea raporturilor de muncă după interdicțiile impuse de autorități în perioada stării de urgență și a stării de alertă.
Totodată, se continuă acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic în domeniile unde există în continuare restricţii.
Spre deosebire de bugetari, care și-au prinit integral salariile uriașe și sporurile în perioada pandemiei de COVID-19, aproape o jumătate de milion de români și-au pierdut locurile de muncă (le încetat contractele), iar peste 595.000 au contractele suspendate…
Concret, potrivit celor mai recente date comunicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), la data de 28 mai erau 429.585 contracte de muncă încetate și 595.672 contracte suspendate.
Din totalul contractelor de muncă ÎNCETATE: 76.543 sunt în industria prelucrătoare, 75.848 – în comerțul cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 64.573 – în construcții.
În ceea ce privește contractele suspendate, 167.073 sunt în industria prelucrătoare, 99.182 – în domeniul hotelurilor și restaurantelor, iar 93.814 – în comerțul cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor.
OUG 92/2020 stabileşte prelungirea acordării indemnizaţiilor de şomaj tehnic, de la 1 iunie 2020, fără întrerupere, pentru domeniile de activitate în care se menţin restricţii pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, până la ridicarea acestora.
Statul decontează 41,5% din salariul brut al fiecărui lucrător reangajat
Începând cu luna iunie, li se va deconta angajatorilor, pe o perioadă de 3 luni, un procent de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior, informează Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
„Executivul a stabilit că angajaţii care au beneficiat de şomaj tehnic în contextul pandemiei şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020″, menţionează MMPS într-un comunicat.
Pentru decontarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii vor suporta contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază de măsură şi ulterior, după data de 25 a lunii următoare, depun, prin mijloace electronice, la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care beneficiază de sprijin, precizează Ministerul Muncii.
Continuarea AICI