Sărbătoarea Sânzienelor e un important punct de reper al anului pentru maramureșenii care respectă cu drag vechi tradiții milenare, moștenite de la strămoșii daci. Originea sărbătorii provine de la un vechi cult al soarelui ce marchează miezul verii fiind o zi suprapusă sărbătorii creștine Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Sărbătoarea e una cu origini precreștine și mai apare sub denumirile populare de Drăgaica sau Amuțitul cucului. Drăgaica e un dans ritualic de invocare întâlnit la daci și se consideră că din această zi cucul are interdicția de a mai cânta până anul viitor la sărbătoarea Bunei Vestiri.
Ielele sunt creaturi mitologice de temut, a căror nume e interzis să fie pronunțat, de unde și originea pseudonimului de ele-iele. Aceste făpturi magice sunt considerate în cultura dacică preotese ale soarelui, ființe acorporale care se arată o singură dată pe an.
Întâlnirea cu Ielele e considerată în tradiția populară drept un eveniment de temut deoarece acestea îl farmecă pe cel ce le întâlnește făcând în jurul lui o horă magică. Se spune că în Noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar animalele vorbesc pe limbă de om, iar cine le aude înnebunește, tot în această noapte fetele tinere practică diverse ritualuri de găsire a ursitului și de inducere a unor viziuni legate de viitor. Feriga face o floare albă și luminoasă care se arată doar celor cu suflet curat, iar pe dealuri și locuri neumblate se aprind focuri albastre, cei ce au norocul să le vadă au șansa de a găsi comori îngropate sub locul în care acestea se arată. Legendele, superstițiile și obiceiurile au fost adunate de la bătrânii povestitori din Borșa.
În Borșa sărbătoarea Sânzienelor are un rol important pentru oamenii locului care se pregătesc cu straie noi de sărbătoare, îmbracă costumul tradițional și se adună la festivalul local Nopți de Sânziene ce ajunge anul acesta la ediția a XXXVII-a. Ieșitul cu făclia, o torță tradițională făcută din rășină și coajă de molid, scăldatul în apele Repezii și a Vișeului și strânsul de flori de sânziene pentru a împleti coronițe sunt etape urmate de borșenii ce sărbătoresc Sânzienele.
Tot în ziua de 24 iunie se celebrează Ziua Națională Iei Românești motiv pentru care la Borșa se organizează parada populară „Mă port tradițional”. Spectacolul de Sânziene o are ca invitată specială anul acesta pe cântăreața Sore care va interpreta la Centrul Cultural Borșa de la ora 21:00. După terminarea concertului, toată lumea e invitată în parcul de lângă primărie unde va avea loc Ediția a VIII-a a Festivalului Luminii unde vom avea parte de muzică folk susținută de Grupul Folk Floare de Colț Borșa și vom lansa lampioane.
„Vă așteptăm cu drag la Borșa, loc unde noaptea de Sânziene e o noapte magică!” – spun organizatorii evenimentului din Borșa.
Bianca Timiș