Becurile cu incandescenta de 100 de wati nu mai pot fi introduse pe piata locala dupa 1 septembrie, in urma aplicarii regulamentului 244 al Comisiei Europene, dar magazinele le pot vinde pana la epuizarea stocurilor, a declarat Roxana Sunica, directorul de marketing al acestei Asociatiei colective non-profit Recolamp, autorizata sa gestioneze deseurile de surse de lumina (becuri economice si tuburi fluorescente).
Comisia Europeana a fixat un program de retragere a becurilor cu incandescenta, care se intinde pana in anul 2012. Anul viitor, va fi oprita productia becurilor de 75 W, in 2011 le va veni randul celor de 60 W si in septembrie 2012 va fi interzisa productia tuturor becurilor clare cu incandescenta. Productia becurilor cu incandescenta cu utilizare speciala, de pilda pentru frigidere si cuptoare cu microunde, va continua pe timp nedefinit.
Alternativa la becurile cu incandescenta o reprezinta lampile economice, fluorescente, cunoscutele neoane, care consuma de 4-6 ori mai putina electricitate si au o durata de viata de considerabil mai mare – 6.000 ore si chiar 15.000 ore, fata de 1.000 ore, in cazul becurilor traditionale.
Consumatorii vor plati un pret de 5-10 ori mai mare pentru fiecare bec inlocuit, dar aceasta investitie va fi recuperata in circa cinci luni, ca urmare a economiilor la factura de electricitate, afirma directorul de marketing al companiei Philips Romania, Costin Cunesteanu. Comisia Europeana estimeaza economia la 50 de euro pe an.
Lampile fluorescente sunt fie liniare – tuburile cu neon – , fie compacte (LFC), acestea din urma putand fi insurubate in duliile obisnuite, adoptarea lor neimpunand deci nicio modificare la actualele instalatii electrice.
Conform unor studii preliminare, inlocuirea becurilor cu incandescenta prin lampi fluorescente compacte (LFC) ar conduce, in cazul Romaniei, la o economie de energie de circa 40 trilioane de wati-ora, adica echivalentul consumului anual al tarii.
Sursa: Agerpres