![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O pasarica de doar 20 de centimetri lungime completeaza veniturile a 25 de familii de maramureseni din mediul rural. Desi la jumatatea secolului trecut, era considerata de ornitologi un barometru al mediului nepoluat si era frecvent intalnita in Romania, acum efectivul total este estimat la doar 100.000 de perechi, iar agricultorii care le intretin habitatul sunt recompensati de Uniunea Europeana. Sfranciocul cu frunte neagra (foto) s-a aciuat pe cateva pasuni din lunca Somesului iar prima europeana anuala pentru norocul chior de a avea aceasta pasare in zona este de 101 de euro la hectar. Acesti bani sunt acordati in plus fata de celelalte subventii aferente suprafetelor de teren pe care oamenii le au in proprietate.
„In Maramures, cativa fermieri din doua unitati administrativ-teritoriale, si anume in Miresu Mare si Ulmeni, au pajisti pe lunca Somesului considerate importante pentru anumite specii de pasari. Specia de pasari ocrotita din aceasta zona este Sfranciocul cu frunte neagra si anual acestia primesc cate 101 euro pe hectarul de pasune in plus fata de celelalte forme de sprijin financiar”, a confirmat Florin Urs, director executiv APIA.
Cunoscuta de localnici si sub denumirea Berbecelul mic, existenta Sfranciocului cu frunte neagra (Lanius minor) este conditionata de nealterarea habitatelor naturale, asa ca pentru a primii banii europeni, fermierii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
„Pentru a primi banii, fermierii pe ale caror pasuni s-a constat existenta Sfranciocului cu frunte neagra trebuie sa coseasca doar manual, iar cosirea nu se poate efectua decat dupa 31 iulie. Cand cosesc, oamenii trebuie sa mentina necosita o banda de 3 metri pe intreg perimetrul parcelei, pana in luna septembrie. Pe acea banda, pasarea sta in continuare si isi procura hrana corespunzatoare. De asemenea, e interzisa orice operatie agricola mecanizata pe pasunea pe care se acorda aceasta forma de sprijin”, a mai precizat seful APIA Maramures.
In Maramures, doar 25 de fermieri din comuna Miresu Mare si orasul Ulmeni au solicitat sprijin financiar pentru mentinerea habitatului natural al Sfranciocului cu frunte neagra, bani pe care ii si primesc, dupa ce inspectorii APIA au constat la fata locului existenta pasarii care a devenit tot mai rara din cauza poluarii, a defrisarii luncilor si livezilor, dar si a zgomotului si activitatilor umane permanentizate in habitatele favorabile.
Pasarea isi construieste cuibul din radacini, crengute, fragmente vegetale subtiri cu intercalari de plante odorante (Thymus, Menta), pe care il captuseste cu un amestec de fire de par de la animalele domestice si pene. Cuibul este construit la aproximativ 4-5 metri de la sol, in salcami, duzi, plopi sau pomi fructiferi. Este o specie diurna si carnivora, hrana de baza asigurand-o insectele si melcii, mai rar soparle si soareci.
Sursa: Catalin Vischi