În aceste zile, gândul meu se îndreaptă adesea către Liban. Văd un steag al Libanului, un grup de libanezi. Catastrofa de marţea trecută îi cheamă pe toţi, începând cu libanezii, să colaboreze pentru binele comun al acestei iubite ţări. Libanul are o identitate specială, rezultat al întâlnirii diferitelor culturi, care a apărut ca fiind, de-a lungul timpului, un model de viaţă împreună. Desigur, această coexistenţă este acum foarte fragilă, dar mă rog ca, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu participarea loială a tuturor, aceasta să renască în mod liber şi puternic.
Îndemn Biserica din Liban să fie aproape de oameni în Calvarul lor, aşa cum face în aceste zile, cu solidaritate şi compasiune, cu inimile şi mâinile deschise spre împărţirea cu ceilalţi.
De asemenea, reînnoiesc apelul la un ajutor generos din partea comunităţii internaţionale.
Şi vă rog, le cer episcopilor, preoţilor şi persoanelor consacrate din Liban să fie aproape de oameni şi să trăiască un stil de viaţă caracterizat de sărăcia evanghelică, fără lux, pentru că poporul suferă, suferă foarte mult.»
Tot duminică, după rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”, Sfântul Părinte a amintit două date: 6 şi 9 august 1945. În urmă cu 75 de ani, în Japonia, la Hiroshima şi Nagasaki, au avut loc tragicele bombardamente atomice. «Amintindu-mi cu emoţie şi recunoştinţă de vizita pe care am făcut-o în acele locuri anul trecut, reînnoiesc îndemnul de a ne ruga şi de a ne angaja pentru o lume liberă de arme nucleare», a spus pontiful.
De asemenea, papa Francisc a adresat un salut cordial participanţilor la Tour de Pologne, o cursă internaţională de ciclism care, în acest an, se desfăşoară în memoria sfântului Ioan Paul al II-lea, cu ocazia centenarului naşterii papei de origine poloneză.