Romania are, dupa 147 de ani, un nou Cod Civil, care a intrat in vigoare din 1 octombrie, ministrul Justitiei declarand ca aceasta este o lege a libertatii, a egalitatii, gandita pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de cooperare, decat de disputa si confruntare.
Noul Cod Civil inlocuieste vechiul Cod din 1864, adoptat in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si avand ca principala sursa de inspiratie codul francez din 1804.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, azi, 1 octombrie, cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod Civil, ca este o lege a libertatii, a egalitatii, construita cu grija de a aseza partile pe aceeasi treapta atunci cand isi exprima vointele si acorda consimtamantul.
„Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti”, a spus Catalin Predoiu, citat intr-un comunicat de presa.
Ministrul Justitiei a mai spus ca acesta este un Cod care invita la intreprindere, facere, constructie, cooperare, la tranzactie, negociere si conciliere.
„Este un Cod gandit pentru o societate care se tine departe de tribunal, preocupata mai mult de creatie si cooperare, decat de disputa si confruntare. Este un Cod gandit pentru o Romanie lucrativa, onesta, inteligenta, reper de normalitate in centrul spatiului Euroasiatic”, a adaugat Predoiu.
Ministerul Justitiei a lansat, vineri, 30 septembrie, site-ul „Noul Cod civil, pe intelesul tuturor”, unde sunt afisate modificarile legislative aduse de noul Cod civil. Pe site sunt si informatii privind institutiile din vechiul Cod civil preluate si in noua reglementare, a anuntat MJ.
Informatii noi despre testamente, consiliul de familie, divort, contracte, dar si despre unul dintre cele mai frecvente cazuri intalnite in practica, dobandirea proprietatii prin accesiune, au fost deja afisate pe site.
In perioada urmatoare, site-ul va fi completat cu prezentari ale institutiilor care au suscitat interesul publicului.
Proiectul de transmitere a informatiilor este coordonat de Ministerul Justitiei, in colaborare cu Uniunea Nationala a Barourilor, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si Consiliul de Mediere. Informatiile postate pe site vor putea fi accesate in perioada urmatoare si de pe paginile de internet ale acestora.
Ministerul Justitiei a deschis recent si o pagina „Codul civil” – organizatie guvernamentala si in reteaua de socializare Facebook, unde utilizatorii pot accesa informatiile. Pana acum, mesajele, notele postate pe aceasta pagina au fost vizionate de peste 50.000 de utilizatori Facebook, au precizat reprezentantii MJ.
Totodata, va fi tiparita in 80.000 de exemplare o brosura cu principalele noutati legislative introduse prin acest Cod civil, care va fi distribuita gratuit.
Sursa: Mediafax