Vezi VIDEO
Din acest an, medicii nu vor mai fi obligati sa faca nopti albe in unitatile spitalicesti. Ei vor avea posibilitatea sa stea de garda la domiciliu si sa intervina doar in momentul in care apar urgente. Cadrele medicale vor fi sunate de medicul coordonator de garda, iar in maximum 20 de minute de la lansarea apelului, vor fi obligati sa se prezinte pentru interventii. Medicii spun ca modificarile sunt binevenite, deoarece vor avea mai mult timp pentru familie si vor fi si retribuiti in plus.
Proiectul prin care sunt reglementate garzile la domiciliu a fost elaborat de Ministerul Sanatatii pentru a reduce costurile unei linii de garda. Oficialii din sanatate aproximeaza ca prin asigurarea continuitatii prin chemari in caz de urgenta, costurile unei linii de garda se reduc in medie cu 50%. Garzi la domiciliu se vor organiza pe specialitati, daca in sectiile sau compartimentele cu paturi precum si in ambulatoriu integrat al spitalului sunt incadrati cel putin doi medici in specialitatea respectiva.
“Acest sistem a existat si pe vremea lui Ceausescu, cu activitate medicala la domiciu. Existau medici care erau consemnati la domiciuliu pentru a putea interveni in anumite situatii de urgenta. Faptul ca acum s-a creat aceasta posibilitate este un lucru oportun si bun”, a aratat medicul baimarean Gheorghe Lascu.
Garda la domiciliu se organizeaza atat in zilele lucratoare, cat si de sarbatori, pentru 24 de ore – de dimineata pana dimineata.
“Avantajul este in primul rand pentru pacienti. Bolnavul va suna in continuare la Serviciul de Urgenta si de acolo va trimite medicul sa vada pacientul daca necesita interventia. Pentru medic, avantajul este ca nu trebuie sa stea statia de salvare, ci este la el acasa si asteapta sa fie sunat, daca este nevoie. Cu alte cuvinte, este un fel de consemnare la domiciliu”, a adaugat Lascu.
In zilele in care asigura garda la domicilu, medicul are obligatia de a raspunde la solicitarile primite din partea medicului coordonator de garda intr-un interval de maximum 20 de minute. Vor putea fi cooptate pentru aceste servicii si cadrele medicale care nu sunt angajate in unitatea respectiva, dar care sunt confirmate prin ordin al Ministrului Sanatatii in specialitatea stabilita pentru garda la domiciliu. Pentru interventiile suplimentare, ei vor primi la salariu 40% din suma achitata unui medic care efectueaza in prezent garzi.
Sursa: Adina Timis