Una calda, una rece. Guvernantii au intocmit un proiect de lege care vizeaza cresterea calitatii arhitectural-ambientale si care prevede acordarea unui sprijin din partea statului in derularea lucrarilor de reabilitare a cladirilor. Acelasi act normativ aprobat de Executiv da insa posibilitatea autoritatilor locale sa ii penalizeze, respectiv sa ii forteze pe proprietarii de imobile sa deruleze astfel de lucrari de refacere a peretilor exteriori, care sunt platite pana la urma din propriul buzunar.
Oficialii de la centru au explicat ca legea a fost intocmita dupa ce au constatat ca sunt inregistrate foarte multe accidente din cauza stadiului avansat de degradare in care au ajuns unele cladiri. Sunt vizate in principal cladirile care pot pune in pericol sanatatea sau viata cetatenilor, dar si cele care afecteaza calitatea mediului.
“Pentru a sprijini proprietarii imobilelor sa realizeze lucrarile de reabilitare a anvelopei locuintei, Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata. Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii.
Oficialii de la Bucuresti au subliniat ca perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani. “Prin exceptie, autoritatile administratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare proprietarilor de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie”.
Autoritatile pot totodata sa cofinanteze cheltuielile aferente lucrarilor la cladirile amplasate in zone protejate sau in centrele istorice ale localitatilor, respectiv in zone de protectie a monumentelor istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial.
“In situatia in care detinatorii cladirilor nu iau din proprie initiativa masurile de reabilitare a fatadelor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile care le revin in conditiile prezentei legi. Lucrarile vor trebui executate in termen de 12 luni de la data primirii notificarii. La solicitarea proprietarului si din motive obiective, termenul poate fi prelungit de catre primar, dar nu mai mult de 6 luni”, scrie in comunicatul de la minister.
Legea aprobata de Guvern specifica faptul ca, in cazul in care lucrarile de interventie necesare nu se executa sau nu sunt finalizate in termenele notificate, primaria poate solicita consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor, pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate.
FOTO: Centrul vechi – Baia Mare (c) eMM.ro
Sursa: L.C.