Astazi, 30 iunie, in cadrul sedintei de Consiliu Judetean, s-a hotarat ca alte doua unitati sanitare din Baia Mare, adica Spitalul de Boli Infectioase si Spitalul Judetean de Urgenta, sa fie transferate, conform legii descentralizarii, in administrarea Consiliului Judetean.
Ca peste tot in tara, si in Maramures au inceput astazi, 30 iunie, primele demersuri in sensul descentralizarii unitatilor spitalicesti. Astfel, dupa ce alesii locali din Baia Mare au fost de acord sa administreze Spitalul TBC, consilierii judeteni au luat sub aripa lor si Spitalul de Boli Infectioase de pe strada Baia Sprie, precum si Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris”din Baia Mare.
“Consiliul Judetean nu urmareste sa puna bota in usa niciunui spital din Maramures. De aceea vom face tot ce este posibil sa ii ajutam pe primarii care nu dispun de resurse pentru a administra unitatea spitaliceasca din ograda lor si, daca va fi cazul, le vom lua tot in administrarea Consiliului Judetean”, a afirmat presedintele CJ Mircea Man, in urma reactiei unora dintre primari, care au spus ca nu au fonduri sa administreze spitalele.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures (CAS) si ai Directiei de Sanatate Publica (DSP), le-au explicat primarilor nedumeriti in ce constau atributiile lor de indata ce vor prelua spitalele.
“Sa fie foarte clar. Un primar dupa ce preia un spital nu trebuie sa se ocupe nici de cadrele medicale, nici de serviciile oferite care sunt decontate in mare parte de Minister prin CAS. Tot ce trebuie sa faceti este sa pastrati in bune conditii cladirea si terenul aferent suportand cheltuielile de intretinere si sa platiti eventualele reparatii sau mici investitii”, a explicat Vasile Bodnar, directorul DSP Maramures.
Cu toate ca le-a spus ca o sa ii ajute, Mircea Man i-a atentionat pe primarii care trebuie sa preia spitale in administrare sa nu abuzeze de acest lucru si sa nu ceara Consiliului Judetean sa le preia atributiile daca dispun de resursele necesare.
Sursa: Calin Dragomir