Au trecut nouă ani de la tragedia Colectiv, nouă ani fără răspuns și suflete zdrobite. În urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015, în timp ce trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 185 au fost rănite.
În cursul nopţii de atunci Ministerul Afacerilor Interne anunţa că, în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, „Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia, potrivit Agerpres. În perioada care a urmat, mai mulţi dintre răniţii internaţi în spitale din Bucureşti sau transferaţi în unităţi spitaliceşti din străinătate au murit, fiind înregistraţi în total 64 de morţi.
Deși au fost deschise două dosare penale, abia după câțiva ani acestea au fost finalizate. La începutul acestei veri, dosarul în care mai mulți manageri de spital erau acuzați că nu au transferat răniții în străinătate a fost clasat de procurori.
Aproape un deceniu mai târziu, România încă nu are niciun centru pentru marii arși. Trei centre sunt în plan de tot atâta timp: în București, Târgu Mureș și Timișoara.
Anul trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promitea că centrele vor fi gata în 2025.