Pachetul de legi privind fondul locativ, intrat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Publice si Locuintei genereaza numeroase discutii contradictorii. In timp ce unii il catalogheaza ca fiind necesar si folositor, altii il contesta sustinand ca prevederile legale vor incuraja evaziunea fiscala.
Pachetul de legi privind fondul locativ este supus dezbaterii publice de aproximativ doua saptamani. Acesta contine patru legi, respectiv a locuintei, chiriei, legea privind parteneriatele public-private pentru constructia de locuinte si legea asociatiilor de proprietari si coproprietatii. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Publice si Locuintei au estimat ca pachetul de legi va intra in vigoare in septembrie.
Prevederi criticate din Legea fondului locativ>
– contractele de inchiriere a locuintelor se vor semna pe minimum un an.
– depozitul de garantie nu poate depasi chiria pe doua luni.
– contractul de inchiriere poate fi reziliat de locatar cu un preaviz de sase luni si de trei luni de catre cel care inchiriaza.
– contractul de inchiriere poate fi reinnoit tacit, in cazul in care proprietarul nu solicita chiriasul rezilierea acestuia.
– asociatia de proprietari poate solicita desfiintarea contractului de inchiriere in cazul in care locatarul nu a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de doua luni.
– proprietarii care inchiriaza locuinte fara contract risca sa primeasca amenzi de pana la 5.000 RON.
– nedeclararea contractelor de inchiriere la administratia financiara atrage la randul ei sanctiuni cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei.
– in cazul in care fatada blocului se deterioreaza, primariile pot declara ca e vorba de un pericol public si pot impune asociatiei de proprietari un termen pentru efectuarea reparatiilor.
Titlu din ziar:
Prin restrictiile aberante impuse chiriasilor si proprietarilor de imobile
Noua lege a locuintelor incurajeaza evaziunea fiscala
Revista presei din Baia Mare – 27 martie. Cotidianul Glasul Maramuresului
Sursa: Ralu Carligean