Documentul a fost publicat de catre jurnalistii de la Ziua de Cluj si poate fi descarcat din editia electronica a publicatiei. Rechizitorul facut public a adus mai multe surprize in ce-l priveste pe jurnalistul maramuresean Dan Parcalab, pentru ca, in afara celor care au recunoscut ca au dat declaratii la DIICOT si a celor despre care se vorbea ca ar fi trecut pe la Parchet sa dea cu subsemnatul, au aparut nume noi.
Trei denuntatori ai lui Parcalab s-au constituit parti civile
Cu referiri la Dan Parcalab, in rechizitoriu apar plangeri penale ori declaratii ale urmatorilor: Alexandru Bondrea, director al AJOFM Maramures – fost membru al PC; George Pop – consilier local al PD in Baia Mare; Florin Marinca; Mircea Dolha – consilier local al PSD in Baia Mare; Anton Pop – fost prefect al judetului; Adrian Filip – presedinte al PSD in Viseu de Sus, Vasile Vlasin – consilier local al PSD in Baia Mare, Octavian Cernestean – viceprimar al PSD in Baia Sprie.
Dintre cei opt, trei – Bondrea, Pop si Marinca – s-au constituit parti civile in cauza, Dolha nu a avut alte pretentii decat tragerea la raspundere penala, iar Anton Pop, Filip, Vlasin si Cernestean au dat declaratii doar ca martori.
In rechizitoriu se face referire la plangerea penala si declaratia data in fata procurorilor de catre un alt om de afaceri din Maramures, Alexandru Parjol, de la IMI S.A., care i-a incriminat insa pe Liviu Man si Aurel Muresan, precum si o a treia persoana, alta decat Dan Parcalab.
Fostul prefect pomenit ca santajat, iar fostul sef al IPJ ca informator al Gazetei
De asemenea, in declaratiile date de unii dintre maramuresenii care au ajuns la Parchet pentru dosarul Gazeta se mai pomenesc persoane cunoscute, cum sunt Liviu Bechis – fost prefect al Maramuresului in legislatura PSD si fost lider al organizatiei judetene de partid, si Florin Tatar, fost director al Casei Asigurarilor de Sanatate Maramures, vicepresedinte pe judet al PSD.
O alta surpriza vine din pomenirea consilierului municipal Vasile Vlasin, care a declarat ca a fost actionar cu oamenii din trustul Gazeta, pe lista santajatilor. Una si mai mare, inclusa in declaratia uneia dintre partile vatamate, ii indica pe fostul sef pe Maramures al ”doi s-un sfert” – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna – si fost sef al IPJ Maramures, Vasile Muresan, precum si fostul comandant al politiei din Sighet si Viseu, Nicoara Andreica, ca informatori.
Grupul Gazeta este tras la raspundere in bloc
Cele mai multe acuze ii vizeaza pe Liviu Man (presedintele trustului si actionar), Aurel Muresan (director executiv), Dorel Vidican (director executiv al Gazetei de Cluj), insa exista numeroase referiri si la activitatea lui Ioan Otel (directorul de investigatii de la Gazeta de Cluj), Aurelian Grama (director general al trustului) si Elena Cocut (directorul de publicitate la Gazeta de Oradea).
Adrian Avarvarei (sef al departamentului de protectie interna) si Memoranda Onac (editorul general al cotidianului Buna Ziua, Ardeal), precum si sotia lui Liviu Man sunt, de asemenea, pe lista invinuitilor.
Man si Muresan sunt pusi sub acuzare pentru aderare intr-un grup infractional si santaj calificat in forma continuata, iar Vidican, Otel, Parcalab, Grama, Cocut, Avarvarei, Onac si Milena Man sunt cercetati pentru asociere intr-un grup infractional si santaj calificat in forma continuata.
Man, Grama si Parcalab – triumviratul de la Gazeta
In rechizitoriul facut public se precizeaza ca ”activitatea grupului infractional organizat s-a desfasurat neintrerupt din anul 2004 si pana in prezent, pe raza judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor si Mures, prin intermediul a 10 publicatii care au aparut sub sigla “Trustul Gazeta”. Intre societatile care editeaza aceste publicatii nu s-au intocmit formalitati juridice care sa consacre aceasta forma de organizare, insa toate aveau un format asemanator”.
Lider al grupului este desemnat Liviu Man. De asemenea, se explica faptul ca ”inculpatii Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au avut rolul de a dezvolta structura teritoriala a grupului, acestia infiintand si coordonand activitatea ziarelor din judetele Mures si Sibiu, respectiv Maramures, Bacau si Neamt. Cei doi erau cei care selectau persoanele ce urmau a fi santajate, coordonau campaniile ce se duceau impotriva lor, inclusiv activitatile de culegere de informatii cu privire la aceste persoane, incheiau contractele cu partile care cedau santajului fie personal, iar in unele cazuri, urmare a santajului primeau direct bunuri sau sume de bani, fara a incheia contracte. Datele pe baza carora sunt santajate partile vatamate provin, in special, de la invinuitul Avarvarei Adrian si de la inculpatul Otel Ioan, precum si de la inculpatii Muresan Aurel, Vidican Dorel Alexandru, Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan”.
Procurorii vorbesc despre retele de informatori in institutiile statului
Procurorii mai arata ca reprezentantii trustului si-ar fi creat retele de informatori de la care sa obtina informatii compromitatoare. ”Trebuie sa subliniem ca inculpatii Liviu Man Aurel, Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au numeroase legaturi, contacte, discutii cu politicieni, oameni de afaceri, directori ai unor institutii publice, persoane cu functii importante in cadrul administratiei locale care ii furnizeaza cu buna sau rea-credinta informatii care ulterior sunt folosite de grup la santaj.”
Procurorii au aratat ca cei din grupul Gazeta ar fi actionat cu rea-credinta, ca se obtineau informatii compromitatoare ori chiar se inventau date despre anumite persoane, iar ulterior un reprezentat al trustului contacta persoana si ii propunea semnarea unui contract de publicitate ori acordarea unor foloase materiale pentru a renunta la campaniile negative de imagine purtate prin presa.
Gazeta de Maramures apare pe lista ziarelor care au santajat
In aceasta situatie pretind ca au fost si mai multi oameni de afaceri ori sefi de institutii din Maramures. Acestia il indica pe Dan Parcalab ca vinovat, precizand ca jurnalistul ar fi pretins bani sau favoruri de la ei.
Rechizitoriul face doar referire la mijloacele de proba din dosar, care nu constau insa decat din declaratii ale partilor vatamate, ale martorilor, copii dupa articolele publicate in Gazeta, iar in doua cazuri dupa o factura fiscala si unele documente.
Sursa: Meda Muntean