Soferii care sunt depistati la volan sub influenta bauturilor alcoolice, in cazul in care fapta nu constituie infractiune, vor avea permisul suspendat o jumatate de an si vor primi o amenda prevazuta la clasa a V-a de sanctiuni (21-50 de puncte-amenda) daca sunt la prima abatere de acest gen, potrivit proiectului noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
„Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia din urmatoarele fapte: (…) conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune”, se arata in actul normativ postat pe site-ul MAI, care modifica si completeaza OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Totodata, daca soferul aflat in stare de ebrietate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale, fara ca fapta sa constituie infractiune, va primi o amenda incadrata la clasa a VI-a de sanctiuni (51-120 puncte-amenda) si i se va lua permisul pentru un an. „Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de un an, savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevazute la art.105 alin.(2) literele a) si d) daca au avut ca urmare producerea unui accident de circulatie soldat numai cu pagube materiale”, prevede proiectul MAI.
In cazul in care conducatorul auto comite aceeasi abatere intr-un interval de trei ani de cand si-a recuperat permisul, sanctiunile se majoreaza. Astfel, el va ramane fara permis timp de un an daca a fost prins la volan in stare de ebrietate si doi ani daca a produs un accident din care au rezultat pagube materiale.
„In cazul in care conducatorul de autovehicul sau tramvai savarseste, intr-un interval de 3 ani de la data expirarii ultimei perioade de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule aplicata pentru savarsirea uneia din faptele prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin. (2) si art. 105 alin. (1) si (2), o noua fapta de acelasi fel, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza cu echivalentul perioadei de suspendare prevazuta pentru fapta respectiva”, se arata in proiectul actului normativ.
Au fost modificate si clasele de amenzi. Clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amenda; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda; clasa a V-a – de la 21 la 50 puncte-amenda si clasa a VI-a – de la 51 la 120 puncte-amenda. Punctul-amenda este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adica 80 de lei.
Sursa: Agerpres