Comisarul desemnat de România, Adina Vălean, a jonglat de-a lungul timpului cu ideea dacă e bine sau nu să folosim cianurile la exploatarea resurselor aurifere din munții Apuseni.
În 2007, trimitea scrisori la forurile europene cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană, iar în 2010 prezida dezbateri la Bruxelles despre rolul benefic al acestora. Trei ani mai târziu, a spus că este împotriva proiectului de exploatare a zăcământului de aur de la Roșia Montană și că nu a susținut niciodată Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), scrie Cotidianul.ro.
Atitudinea aceasta duplicitară a fost taxată de senatorul Mihai Goțiu, care a spus că acordul USR-PNL a fost încălcat după două zile. ”Acordul a fost încălcat la doar două zile după învestirea Guvernului PNL. Iar întrebările prietenilor mei nu au legătură doar cu onoarea și cuvântul d-lui Orban, ci și cu trecutul d-nei Adina Vălean. Pentru că cei care au luptat (și luptă) pentru Roșia Montană n-au uitat momentul din ianuarie 2010, când d-na Vălean, a găzduit, la Parlamentul European, un eveniment care făcea apologia cianurilor. Și n-au uitat că, în mai 2010, același Parlament European, a votat cu o largă majoritate, una dintre cele mai importante rezoluții în domeniul mediului – de interzicere a utilizării cianurilor în minerit. Unele țări europene au transpus rezoluția în legislația internă, dar nu și România, unde proiectele de lege anti-cianură sunt blocate în Camera Deputaților”, a spus Goțiu.
În 2007, Adina Vălean a fost unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai proiectului de la Roșia Montană. Atunci, un grup de tineri europarlamentari români, și din PSD și din PNL, și-a exprimat îngrijorarea, printr-o declarație, cu privire la viitorul mineritului pe bază de cianuri. În document, Adina Vălean şi ceilalţi semnatari se arătau îngrijoraţi în privinţa Proiectului Roşia Montană, care „este preconizat a deveni cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă din Europa, ce presupune utilizarea a 200. 000 de tone de cianură”. Vălean îndemna Comisia şi Consiliul Europei „să sprijine noul proiect de lege al Parlamentului României care recomandă eliminarea mineritului pe bază de cianuri”. În 2010, în Parlamentul European a dat curs îngrijorărilor și a supus la vot o rezoluţie prin care se recomanda executivului european să interzică folosirea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Numai că, surpriză! Adina Vălean a votat împotriva adoptării rezoluţiei prin care se recomanda interzicerea folosirii metodei cu cianuri în minerit, susținând că s-a documentat mai serios în privinţa utilizării cianurilor. Mai mult, Vălean a organizat, în ianuarie 2010, într-o sală a Parlamentului European, un seminar care avea să dinamiteze viaţa publică din România. „Proiectul de la Roşia Montană este cel mai nou din România pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu şi cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani”. Liberalii au fost luați prin surprindere și au fost nevoiți să spună că părerile Adinei Vălean sunt personale și nu implică partidul.
Pe parcurs, Adina Vălean s-a sucit. În 2013, aceasta a spus că este împotriva proiectului de exploatare a zăcământului de aur de la Roșia Montană și că nu a susținut niciodată Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). „Cred că poziția PNL este cea corectă și mă raliez întru totul ei, aceea de a lupta împotriva să”, a afirmat soția lui Crin Antonescu la o conferință de presă a Biroului de informare al Parlamentului European în România. Întrebată cum și-a schimbat punctul de vedere, după ce a organizat o dezbatere în 2010 alături de RMGC, în PE, Adina Vălean a explicat că nu a fost o dezbatere de susținere a proiectului, ci una care a fost în ton cu temele discutate atunci în Comisia de Industrie a PE. „Dacă veți lua titlul dezbaterii din PE, veți vedea că nu este despre Roșia Montană, eu sunt membru al Comisiei de Industrie de cinci ani, în perioada respectivă una din temele prezente în comisie era tocmai legată de exploatarea resurselor, dacă tehnologia bazată pe cianuri oferă suficiente garanții de mediu sau nu, această a fost de fapt tema dezbaterii și nu Roșia Montană. Eu nu am afirmat niciodată și va provoc să gășiți o astfel de afirmație, că aș susține proiectul că atare Roșia Montană. Am afirmat întotdeauna că ideea de a-ți exploata resursele în condiții corecte din punctul meu de vedere este una bună”, a spus Vălean. Dar pe invitația evenimentului organizat în 2010 scria negru pe alb:
„Roșia Montană Gold Corporation cu sprijinul Adinei Vălean, europarlamentar și vicepreședinte ALDE va invita la dezbaterea ‘A face din Europa un lider în exploatarea minieră responsabilă și sustenabilă’”. Europarlamentarul a spus doar că a fost o „chestiune de organizare a presei românești”.
Sursa Cotidianul.ro