Comitetul Executiv Național a discutat variantele de premier cu care social-democrații vor merge la Palatul Victoria, după demisia lui Mihai Tudose, în urma retragerii sprijinului politic. După o oră de discuții, s-a decis că Viorica Dăncilă să fie propunerea cu care Partidul Social Democrat va merge la consultările de la Cotroceni. Aceasta este un apropiat al președintelui PSD Liviu Dragnea, europarlamentar PSD și președintă a femeilor social-democrate.
Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta miercuri, la Palatul Cotroceni, cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis marţi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.
Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane, precizează sursa citată.
Potrivit agendei şefului statului, consultările vor începe la ora 12,00, cu reprezentanţii PSD şi ALDE. La ora 13,00 sunt programate consultările cu PNL, la 14,00 – cu USR, la 14,30 – cu PMP, iar la 15,00 – cu UDMR. Reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale se vor întâlni cu preşedintele la ora 15,30.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose, şi că va avea miercuri consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare.
„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia şi am acceptat-o. (…) După demisia premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea Guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă şi cât ţine de mine am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine (n.r. – miercuri)”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere în Parlament asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.