Dupa ce in 31 mai 2012, un grup de 14 etnici maghiari din Baia Mare, din care fac parte preoti, politicieni cu functii publice din UDMR si PPMT si alte persoane publice, a semnat un manifest intitulat “Noul strigat pentru ungurimea din Baia Mare!”, UDMR a anuntat astazi demararea unui “program (…) de colaborare intre UDMR si noua judete unde maghiarii traiesc in minoritate absoluta. Acest program se adreseaza deci judetelor Maramures, Arad, Timis, Caras Severin, Alba, Sibiu, Hunedoara, Brasov si Bistrita-Nasaud”.
Dupa manifestul “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare!”, care condamna “boala casatoriilor mixte” cu “partener strain”, ca o cauza a scaderii numerice a populatiei de etnie maghiara, fapt care a atras o autosesizare a Consiliului National pentru Combaterea Disciminarii si apoi scuze din partea initiatorilor, UDMR a anuntat ca va demara un program pentru dezvoltarea comunitatilor maghiare din zonele romanesti.
Cauza demararii proiectului “impreuna pentru diaspora maghiara” sunt aceleasi care au stat la baza manifestului din Baia Mare: scaderea numerica a populatiei de etnie maghiara. Proiectul va fi implementat de UDMR in noua judete “unde maghiarii traiesc in minoritate absoluta”: Maramures, Arad, Timis, Caras Severin, Alba, Sibiu, Hunedoara, Brasov si Bistrita-Nasaud.
“Datele recensamantului din 2012 ne-au aratat ca mai ales in diaspora numarul maghiarilor scade in mod mai accentuat decat in celelalte zone. Acesta este motivul pentru care am decis sa implementam un program de colaborare intre Secretariatul general al UDMR si aceste judete”, a explicat secretarul general adjunct al UDMR, Hegedus Csilla.
Programul UDMR se refera la stimularea activitatilor culturale si a activitatilor de dezvoltare a comunitatilor (si prin intensificrea colaborarii intre regiunile unde traiesc maghiari in majoritate si regiunile cu mai putini maghiari). Practic, UDMR vrea sa creeze “in diaspora” o retea culturala, sa organizeze mai multe evenimente in cele noua judete. Un alt punct al programului se refera la “infierea de catre comunitatile maghiare, mai ales de scoli, a monumentelor istorice care apartin minoritatii maghiare”, pentru ca acolo sa fie organizate evenimente. Acest punct al programului a fost denumit “Gardienii patrimoniului”.
Sursa: Catalin Vischi