Vezi VIDEO
Evolutia pacientilor de la Spitalul Judetean „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare va putea fi urmarita de la intrarea in spital, pana in cabinetul medicului care ii trateaza. Daca pana acum, cadrele medicale trebuiau sa parcurga diferite programe sau buletine de analiza pentru a culege informatiile despre starea bolnavilor, peste cateva zile toate datele vor fi centralizate electronic. Asta datorita implementarii unui nou sistem de monitorizare, care va reduce si costurile spitalizarii, pentru ca timpul alocat fiecarui pacient va scadea.
Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” a achizitionat 50 de calculatoare, iar o echipa de specialisti ii initiaza pe medicii baimareni in tainele unui nou sistem informatizat.
Prin noul sistem, medicii baimareni vor introduce in mediul online toate datele pacientilor. Orice reteta medicala va putea fi vizualizata in sistemul informatic unitar centralizat si se va putea alege mai usor tratamentul cel mai bun si cel mai ieftin pentru pacienti.
Pana acum, datele erau introduse dupa consultatie, de statisticieni, insa de acum incolo acestea se vor introduce in timpul consultatiei, de catre medici, iar retetele si certificatele medicale vor fi emise tot electronic.
“In acest fel vom avea si un sistem de management integrat al tuturor factorilor si elementelor de cost din spital, lucru pe care nu-l aveam pana acum. Astfel ca vom putea lua decizii mult mai bine argumentate din punct de vedere economic”, a spus Calin Pop, managerul spitalului “Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Seful biroului de informatica al spitalului spune ca programul ii va ajuta sa centralizeze toate tipurile de analize si toate informatiile despre evolutia pacientului, astfel ca munca medicilor va fi usurata.
“Noul sistem vine cu doua module noi, care nu erau informatizate in acest spital. Un modul pentru laborator si unul pentru ambulator. Un pacient poate fi urmarit de la intrarea in spital prin UPU sau biroul de internari si se poate urmari evolutia lui si toate analizele care i se fac”, a explicat Mariana Sturza, sef birou informatica medicala.
Saptamana trecuta au fost aduse inca 50 de calculatoare, pe langa cele 200 din dotarea spitalului, si o echipa de traineri a venit de la Bucuresti pentru a-i invata pe medicii baimareni sa aplice noul sistem.
Sursa: Adina Timis