Majorarea numarului de conexiuni la internet prin tehnologiile 3G si 4G/LTE, cresterea utilizarii serviciilor in roaming si aparitia unor oferte „mai generoase” in privinta ninutelor nationale si internetului mobil incluse vor fi principale tendinte care se vor manifesta pe piata telecom in 2015.
„In primele sase luni ale acestui an, numarul total de conexiuni mobile active la internet a crescut cu 28%, la 14,4 milioane. Tendinta pozitiva va continua sa se manifeste si in 2015, fapt ce va aduce si la cresterea ratei de penetrare a serviciilor de internet mobil, care la finele lunii iunie se situa la 52,1%. De asemenea, pe fondul reducerii tarifelor pentru apelurile efectuate in interiorul UE, vom asista la cresterea utilizarii serviciilor in roaming, asa cum s-a intamplat in prima parte a acestui an, cand traficul de voce a urcat 32%, la 241 milioane de minute”, a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate.
Potrivit datelor ANCOM, numarul conexiunilor fixe si mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, in crestere cu 22,8% fata de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anuntate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).
„In cazul internetului mobil de banda larga, numarul conexiunilor a inregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumatatea anului 2013 pana la 10,5 milioane la jumatatea anului 2014, adica, in medie, peste un milion de conexiuni in plus la fiecare 6 luni”, a spus Marinescu.
In cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumatatea acestui an, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G si, respectiv, superioara 3G, din care 253.000 erau prin tehnologia 4G.
Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumatate au fost utilizate pe baza de cartele preplatite, iar jumatate pe baza de abonament, dintre acestea din urma 5,3 milioane apartinand utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.
In ceea ce priveste modalitatea de acces, 89% dintre conexiunile mobile au fost accesate prin telefonul mobil/smartphone, in timp ce restul de 11% au fost conexiuni prin intermediul modemurilor/cardurilor sau USB.
„Anticipez ca operatorii telecom vor continua sa adreseze clientii cu oferte din ce in ce mai generoase, cu mai mult internet mobil inclus, cu mai multe minute nationale incluse. Totodata, pe fondul reducerii pretului mediu, ofertele convergente fix-mobil vor fi alimentate si de terminale inteligente si tablete”, a spus Marinescu.
Sursa: Mediafax