Domnul premier Nicolae Ciucă, general cu patru stele abia întors din Japonia a ținut să ne liniștească sâmbătă spunându-ne că România are cantitățile necesare de gaz, țara condusă cu pricepere și responsabilitate de el și de președinte, nu va suferi din lipsa acestuia în iarna care bate la ușă.
Cred că sunt puțini care se tem că țara nu va avea gaz, temerea românilor este că nu vor avea cu ce să-l plătească. Sigur, din această ultimă categorie trebuie extras premierul, care cumulează pensia de militar (22.000 de lei) cu salariul de premier (20.000 de lei, net), așa că are toate motivele să aștepte iarna cu încredere.
Rămân cu îngrijorarea pe umeri milioanele de români care au pensie sub 1.500 de lei și cei cu salariul minim pe economie. Și cum să nu se teamă de viitorul imediat atâta vreme cât energia, alimentele, carburanții și absolut tot ce ține de trai se scumpesc aproape zilnic.
Premierul nu scapă ocazia de-a ne vinde gogoși, de parcă noi am fi un pluton de pifani pe care îi pregătea cândva actualul general, demonstrând de fiecare dată că nu are nici o treabă cu problemele românului de rând. Nici măcar paginile de pe care citește cu vădită dificultate nu sunt compuse de băgătorii de seamă din preajmă ca să transmită vreun sentiment, un atașament cât de mărunt față de cei care îi plătesc deopotrivă pensia și salariul.
Zilele astea a demisionat din funcție ministrul Sorin Câmpeanu. Că nu a plecat din proprie inițiativă știe oricine, dar asta nici nu are importanță prea mare. A acceptat să plece după ce, deocamdată, a fost acuzat doar de un plagiat oarecum minor (un curs pentru studenți), în vreme ce Ciucă și-a plagiat ditamai teza de doctorat care, odată ce i-a adus titlul, l-a ajutat mult în cariera de militar, inclusiv să obțină ceva stele pe epoleții de general și o mărire lunară a salariului.
Cu siguranță că titlu de doctor, bazat pe un furt intelectual, i-a adus câteva sute de lei și la pensia frumoasă pe care o încasează de câțiva ani. Înainte și după ce a intrat în politică, domnul Ciucă s-a bătut pe piept ca să-i zdrăngănească decorațiile primite de-a lungul timpului pentru fapte de arme în timp de pace, vorbindu-ne despre demnitate și onoare.
L-am putea crede că a fost sincer doar dacă ar avea demnitatea și onoarea să își dea demisia pentru că un premier care a plagiat o lucrare aducătoare de beneficii materiale, reprezintă pe plan intern și extern o piatră de moară agățată de gâtul țării.
Se scufundă ea de la sine, nu e cazul să o ajutați, (ne)onorabile general…