Cea de-a 80-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar a devenit istorie, iar gala cinematografiei de la Hollywood desfasurata in 24 februarie in Los Angeles s-a incheiat cu recunoasterea peliculei „Nu exista tara pentru batrani” (No Country for Old Men) drept cea mai buna dintre toate. Filmul fratilor Coen a fost nominalizat, de altfel, la opt categorii, luptandu-se cu productia „Va curge sange” (There Will Be Blood). Romanii vor putea sa vada pe marile ecrane marele castigator de la Oscar din 29 fenruarie, cand filmul „Nu exista tara pentru batrani” de Joel si Ethan Coen va intra in cinematografele din tara.
„Nu exista tara pentru batrani” este un thriller realizat dupa un roman al celebrului scriitor american distins cu premiul Pulitzer, Cormac McCarthy. Actiunea se petrece in vremurile actuale, cand traficantii de droguri isi fac de cap, iar orasele mici au devenit poligoane de tragere in aer liber.
Cu o distributie celebra, din care fac parte Tommy Lee Jones, laureat al premiului Oscar („Evadatul”, „Barbati in negru”), Josh Brolin („Grindhouse”), Javier Bardem, nominalizat la premiul Oscar pentru rolul din „Viata si epoca lui Reinaldo Arenas”, si Woody Harrelson, nominalizat la premiul Oscar („Scandalul Larry Flynt”), Kelly Macdonald („Trainspotting – Din viata scapa cine poate”), filmul este realizat dupa un scenariu adaptat de fratii Coen, in regia fratilor Coen si produs de Scott Rudin, Ethan si Joel Coen.
Llewelyn Moss, interpretat de Josh Brolin, descopera o camioneta parasita, inconjurata de cativa soldati morti, dar in care se mai afla o cantitate apreciabila de heroina si doua milioane de dolari. Moss ia banii, si de aici se declanseaza o reactie in lant, pe care reprezentatul legii, seriful Bell, caruia ii da viata Tommy Lee Jones, un tip in varsta, care nu mai are niciun fel de iluzii despre viata, nu o poate opri. Pe masura ce Moss incearca sa scape de cei care-l urmaresc, apare un personaj misterios, un gangster care da cu banul cand e vorba de viata sau moartea oamenilor (Javier Bardem). Toata lumea urmareste pe toata lumea, toata lumea fuge intr-un spatiu situat la granita dintre Mexic si Texas, dintre un desert si un alt desert. Dintre nimic si nimic.
„Nu exista tara pentru batrani” a fost nominalizat de opt ori la premiile Oscar, la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun actor in rol secundar” (Javier Bardem), „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu adaptat”, „cea mai buna imagine”, „cel mai bun montaj” si „cel mai bun sunet”. Pelicula a obtinut, in final, patru premii Oscar, insa cele mai importante: pentru cea mai buna regie si cel mai bun film.
In topul premiilor urmeaza filmul de actiune „Ultimatumul lui Bourne”, cu trei distinctii obtinute la categorii tehnice. Filmul biografic „La vie en rose” si drama „Va curge sange” au castigat fiecare cate doua premii.
„Nu exista tara pentru oameni batrani” a concurat la categoria Cel mai bun film cu thriller-ul „Va curge sange”, drama romantica „Remuscare”, thriller-ul „Michael Clayton” si comedia „Juno”.
La cea de-a 80-a ceremonie, Robert F. Boyle a primit un premiu Oscar onorific, in semn de recunoastere pentru munca sa in domeniul regiei artistice.
Actrita Marion Cotillard, nominalizata pentru pentru interpretarea lui Edith Piaf in „La vie en rose – La Mome”, a devenit prima frantuzoiaca care a obtinut premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal dupa Simone Signoret, in 1960.
Ea a concurat cu britanica Julie Christie („Away from Her”), americanca Laura Linney („The Savages”), australianca Cate Blanchett („Elizabeth: Epoca de Aur/ Elizabeth: The Golden Age”) si canadianca Ellen Page, in „Juno”. Tot un actor european a luat si titlul acordat pentru cel mai bun actor in rol principal, fiind vorba de celebrul Daniel Day-Lewis.
Lista completa a castigatorilor premiilor Oscar 2008:
Cel mai bun film: „Nu exista tara pentru batrani” (No Country for Old Men) – Joel si Ethan Coen
Cea mai buna regie: Joel si Ethan Coen – „Nu exista tara pentru batrani” (No Country for Old Men)
Cea mai buna actrita in rol principal: Marillon Cotillard – „La Vie en Rose”
Cel mai bun actor in rol principal: Daniel Day-Lewis – „Va curge sange” (There Will Be Blood)
Cea mai buna actrita in rol secundar: Tilda Swinton – „Michael Clayton”
Cel mai bun actor in rol secundar: Javier Bardem – „Nu exista tara pentru batrani”
Cel mai bun lungmetraj animat: „Ratatouille”, regia Brad Bird
Cel mai bun film strain: „The Counterfeiters”, regia Stefan Ruzowitzky, Austria
Cel mai bun scenariu original: „Juno” – Diablo Cody
Cel mai bun scenariu adaptat: „Nu exista tara pentru batrani” – Joel si Ethan Coen
Cea mai buna regie artistica: „Sweeney Todd the Demon Barber of Fleet Street” (Barbierul diabolic din Fleet Street)
Cel mai bun documentar: „Taxi to the Dark Side”, regia Alex Gibney si Eva Orner
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Freeheld”, regia Cynthia Wade si Vanessa Roth
Cel mai bun scurtmetraj animat: „Peter & The Wolf”- Suzie Templeton si Hugh Welchman
Cel mai bun scurtmetraj: „Le Mozart des Pickpockets” – Philippe Pollet-Villard
Cea mai buna imagine: „Va curge sange”
Cea mai buna coloana sonora: „Remuscare” (Atonement) – Dario Marianelli
Cea mai buna tema muzicala: „Falling Slowly” din „Once”
Cel mai bun montaj de sunet: „Ultimatumul lui Bourne” (The Bourne Ultimatum)
Cel mai bun mixaj de sunet: „Ultimatumul lui Bourne” (The Bourne Ultimatum)
Cele mai bune costume: „Elizabeth: Epoca de Aur”
Cel mai bun montaj: „Ultimatumul lui Bourne”
Cel mai bun machiaj: „La Vie en Rose”
Cele mai bune efecte vizuale: „Busola de Aur”
Citeste si:
Editia 80 – 24 februarie, Academia Americana de Film
Nominalizarile la premiile Oscar 2008
Foto: (c) oscar.com
Sursa: eMM.ro