Miercuri, 1 martie, în intervalul orar 10.00-11.00, se reia exercițiul de alarmare “Miercurea Alarmelor”, prin care se testează sirenele de alarmare publică. Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor.
Conform legislației în vigoare, privind organizarea și asigurarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare, în situații de protecție civilă, semnalele de alarmare a populației, instituțiilor publice și operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.
Cetățenilor li se recomandă să rămână calmi și să urmărească informările transmise de ISU Maramureș și administrațiile publice locale în legătură cu desfășurarea acestui exercițiu de alarmare publică.
Conform prevederilor legale, sunt patru tipuri de semnale de alarmă: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.
Durata fiecărui semnal este de 2 minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.
Semnalul de alarmă aeriană se compune din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu 4 secunde pauză între ele.
Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul încetarea alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.