În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, la unitățile primiri urgențe ale spitalelor din județ se prezintă atât minori cât și persoane adulte cu diverse leziuni, cauzate de folosirea artificiilor și petardelor, răniri care pot cauza infirmități permanente.
De asemenea, ceea ce pentru unii e simplă distracție, pentru animale poate deveni un adevărat coșmar.
În prezent, majoritatea actelor de comerț ilegal cu articole pirotehnice se desfășoară în mediul online, prin intermediul conturilor de socializare. Astfel, adresăm părinților rugămintea să fie atenți la comenzile pe care le plasează copiii în mediul online și să discute cu ei despre riscurile la care se expun folosindu-le, și mai mult, să le prezinte consecințele legale privind utilizarea acestora.
Minorii cu vârsta de minim 16 ani pot deține și utiliza în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, cum ar fi artificiile de brad și artificiile de tort.
Articolele pirotehnice din categoriile P1, cum sunt petardele, minipetardele, emițătoarele de sunet și T, cum sunt fumigenele, pot fi deținute și utilizate numai de către persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.
Deținerea și utilizarea de către populație a celorlalte categorii de articole pirotehnice F2, F3, F4, P2, T2 este interzisă și constituie infracțiune pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Comercializarea către minori a articolelor pirotehnice din categoriile F1, P1, T1, de către societățile comerciale autorizate, precum și comercializarea către publicul larg de articole pirotehnice din categoria celor destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni, cum sunt bateriile de artificii clasificate în categoriile F2, F3, F4 constituie infracțiuni.