“Comemorăm o filă tristă a istoriei, care a amprentat, a insuflat tot ceea ce înseamnă filon emoțional în ultimii mai bine de 80 de ani în lume, de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial și până astăzi.
Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului ne aduce aminte de toate ororile petrecute în acest război și de victimele sale. Oameni care rămân vii în memoria noastră și în sufletul nostru, evrei care și-au pierdut viața în cel mai dramatic mod în lagărele de exterminare. Nu doar evrei, ci și armeni, romi.
Este un moment de aducere aminte, de reașezare în ceea ce înseamnă umanitate și exemplele dramatic negative pe care ni le-a furnizat istoria. Și ne-am fi dorit să nu se mai întâmple niciodată…
Vedem, din păcate, că tocmai în acest moment, când comemorăm Holocaustul și ne amintim de dramele și de viețile pierdute în lagărele de exterminare, poporul evreu este din nou supus unor orori pe care nu vrem să le înțelegem! Cu credința în mână, indiferent că vorbim de Coran sau de Biblie, dar invocând credința, niciodată nu poți lua viața cuiva!
Este un moment în care și noi, cei din Baia Mare, trebuie să ne amintim faptul că din gara de aici au plecat peste 3000 de evrei. Din gara veche, peste 3000 de evrei au fost deportați în lagărele de exterminare din vestul Europei…. Să scoatem în evidență acel loc și să îi comemorăm, să așezăm și din punct de vedere simbolic lucrurile într-o anumită formă.
Îmi doresc, într-un parteneriat cu Centrul Cultural Colonia Pictorilor și cu mediul cultural din Baia Mare, să ne gândim la modalitatea în care să scoatem în evidență acel loc. Să ne arătăm respectul pentru cei care au suferit, pentru familiile care și-au pierdut părinți, copii, bunici și, în zona fostei gări, să ridicăm un moment, un loc de aducere aminte. O zonă în care și noi, băimărenii, dar și alții, să revenim cu picioarele pe pământ!
Să fim fermi împotriva celor care își bat joc de semenii noștri. Să nu permitem nimănui să se atingă de alții, indiferent cine ar fi ei. Să milităm pentru pace și să lăsăm ororile acolo unde le este locul, în istorie. Nu trebuie să uităm! Și nu trebuie să permitem să se mai repete istoria.
Îmi manifest pe această cale întreaga compasiune și sprijinul pentru poporul evreu. Sunt alături de prietenii mei care astăzi suferă alături de întreaga lume emancipată, care nu poate să înțeleagă și să accepte vărsarea de sânge, violențele sub nici o formă!”.
Cătălin Cherecheș
#săneaducemaminte
#neveragain
#alăturideevrei
#săfiepace