Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Zeci de copii imbracati in straie populare au putut fi vazuti astazi, 3 iunie, in Budesti, acolo unde a avut loc cea de-a 14-a editie a festivalului “Nu va uitati ca-s micut”. Supravegheati indeaproape de parintii care ii priveau cu drag, micutii au urcat, rand pe rand, pe scena pentru a demonstra ca portul si cantecul popular au viitor si ca, macar la sarbatori, Maramuresul poate sa redevina oaza de traditie atat de cautata de turisti.
Gatiti din cap pana in picioare in straiele folosite si de mosii si stramosii lor, copii de-o schioapa, dar si adolescenti au luat drumul Budestiului, unde de 14 ani are loc un festival folcloric dedicat lor. Coconii nu s-au prezentat nepregatiti la spectacol, pentru ca toti au dansat si au cantat cu patos si si-au prezentat in detaliu fiecare accesoriu vestimentar.
„Eu sunt imbracat cu curea, camasa, clop si gaci. Mergem la festival ca sa cantam si sa dansam”, a spus Simion Marian Bontos, care impreuna cu alti doi prieteni de-ai lui a si cantat un fragment dintr-o melodie, pentru eMaramures.
Incet, incet, localnicii din satele Maramuresului istoric au inceput sa inteleaga ca portul popular si traditiile sunt lucrurile care ii fac unici. Asa ca isi imbraca tot mai des copiii si nepotii in costume traditionale si ii invata sa horeasca si sa tapureasca.
„Este o parte din farmecul locului si ne situeaza pe noi acolo unde suntem, deoarece fara aceasta traditie si fara obiceiurile noastre am fi nimeni. Ne-am pierde in multume, in univers”, a declarat Maria Marinca, o loclnica din Budesti care s-a ocupat de indrumarea grupului de copii din localitate.
Multumit ca a reusit sa aduca formatii din Baia Mare, Iza, Giulesti, Negresti Oas, Sarbi, Sisesti, primarul localitatii se gandeste deja la organizarea editiei de anul viitor, convins ca dragostea pentru portul popular este nemuritoare.
„Mai exista aceasta dragoste, mai ales ca ea provine din familie si dovada sunt copiii care sunt imbracati asa de frumos. Daca ne ducem mai departe si vedem ca sunt si oameni maturi care sunt imbracati in straie populare si eu cred ca asta ne reprezinta”, a declarat Liviu Tamas, primarul din Budesti.
Festivalul va continua si maine, 4 iunie, atunci cand in program sunt cuprinse o intalnire a generatiilor, o prezentare de carte, precum si un spectacol folcloric.
Sursa: Andrei Gherghel