Pentru daci, nucul reprezenta o sursă de hrană și un medicament, fiind numit „arborele magic”. În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale, pornindu-se de la forma sa asemănătoare cu cea a creierului.
Cercetările moderne au arătat că nuca stimulează memoria, fiind recomandată în cazul efortului intelectual susținut. Nucul secretă o cantitate mare de iod, iar fructele sale oferă energia necesară, numărându-se printre alimentele cele mai bogate în calorii si mai complete din punct de vedere nutritiv.
Consumate după fiecare masă, nucile impiedică îngroșarea arterelor și previn bolile de inimă.
Opt nuci pe zi mențin arterele flexibile, inima sănătoasă și previn apariția atacului vascular cerebral, arată un studiu realizat de cercetătorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, apărut în publicația American College of Cardiology.
Specialiștii citați de BBC News afirmă că nucile trebuie consumate mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urmă le au asupra organismului.
Nucile, o revelație
Cercetătorii au monitorizat unui grup de 24 de adulți. Jumătate dintre aceștia aveau un nivel normal al colesterolului – ceilalți, un nivel ridicat.
Participanții la studiu au primit două porții de salam bogat în grăsimi și brânză, pe care le-au consumat la un interval de o săptămână. La una dintre porții cercetătorii au adăugat cinci lingurițe de ulei de măsline. La cealaltă, au adăugat miezul a opt nuci.
Testele au arătat că atât uleiul de măsline cât și nucile au ajutat la reducerea inflamațiilor din artere, care apar brusc după o masă bogată în grăsimi saturate și care, în timp, favorizează rigidizarea arterelor, crescând riscul unor boli de inimă și atacului vascular cerebral. Dar, spre deosebire de uleiul de măsline, nucile au ajutat și la menținerea elasticitătii și flexibilității arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.
Tratează tulburările de ritm cardiac
Cercetătorii au observat că acidul alfa-linoleic din nuci este benefic pentru persoanele cu tulburări ale ritmului cardiac.
Participanților la studiu li s-a transmis că pot mânca tot ce doresc, cu condiția să includă nucile în meniu.
„Acest lucru demonstrează că grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă, în timp ce grăsimile neutre, precum uleiul de măsline, nu au un rol atât de important”, a afirmat Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Consumul de grăsimi întrerupe producerea de oxid nitric de „căptușeala” arterelor, necesar menținerii flexibilității vaselor de sange. Nucile conțin antioxidanți și arginină, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.