Un calcul simplu arata ca anul acesta, in judet, s-a produs, in medie, un accident de munca la trei zile. Din fericire numarul accidentelor foarte grave a fost destul de redus. O singura persoana a murit de la inceputul anului la locul de munca si trei au suferit rani in urma carora au ramas invalide.
Partea proasta e ca la cele 62 de evenimente raportate si inregistrate de ITM se adauga insa si alte incidente care nu sunt semnalate autoritatilor de catre angajatori. In multe situatii, atunci cand accidentele nu sunt grave, administratorii de firma prefera sa cumpere tacerea salariatilor ca sa nu fie amendati ulterior de inspectorii ITM pentru ca nu ofera conditii de lucru corespunzatoare.
Grav este si faptul ca majoritatea salariatilor sunt fericiti ca au unde sa lucreze si inchid ochii chiar si atunci cand angajatorii le solicita sa efectueze activitati periculoase, pentru care nu sunt pregatiti sau pentru care nu au instrumentele necesare. In plus mai sunt si persoane care refuza sa poarta echipamente de protectie pentru ca le ingreuneaza munca.
Reprezentantii ITM Maramures atrag atentia asupra faptului ca exista multi angajatori care nu respecta legislatia din domeniul securitatii, sanatatii si relatiilor de munca. Din cei 1.700 de agenti economici pe care i-au controlat in primele sase luni ale anului, 490 aveau probleme de acest gen si au fost amendati.
Valoarea sanctiunilor contraventionale aplicate se ridica la aproape 400.000 de lei noi. Suma e dubla fata de cea inregistrata in perioada similara a anului trecut. E drept ca si numarul verificarilor in teren a crescut cu aproape 50%.
Sursa: Larisa Tivadar