In 2006, 92 de mineri maramureseni au fost diagnosticati cu silicoza. Comparativ cu anul precedent, cand s-au inregistrat 62 de cazuri, numarul imbolnavirilor a crescut cu circa 65%. Silicoza are o pondere ingrijoratoare, pentru ca, de asemenea, reprezinta 65% din totalul de 141 cazuri incadrate ca boli profesionale. S-ar putea ca de la anul numarul de imbolnaviri sa scada, pentru ca activitatea din minerit se va restrange pana la minimum si, teoretic, statisticile sa fie mai putin negre.
Statisticile Autoritatii de Sanatate Publica Maramures arata ca boala a fost depistata la angajati ai exploatarilor miniere Aurum din Baia Mare, precum si a celor din Baia Sprie, Suior, Cavnic, Baiut, Borsa, toate ale companiei Remin. Cazuri noi au mai aparut la Uzina de Utilaj Minier si Reparatii (UUMR) Baia Sprie si Uzina de Preparare Flotatia Centrala Baia Mare. Anul acesta doar la mina Borsa s-au inregistrat 38 de cazuri noi, iar in minele de la Cavnic si Aurum au fost luate in evidenta cate 12 persoane.
O alta afectiune datorata conditiilor de la locul de munca si care inregistreaza o crestere alarmanta, mai ales in domeniul constructiilor, este hipoacuzia. Anul acesta s-au semnalat 13 cazuri in Maramures, fata de anul trecut cand au fost semnalate doar trei. Hipoacuzia i-a afectat mai ales pe muncitorii care lucreaza cu ciocane pneumatice sau cu alte aparate zgomotoase.
Pe langa minerit si constructii, industria metalurgica figureaza, de asemenea, in statististicile privind bolile profesionale. Numai la Romplumb s-au inregistrat 10 imbolnaviri de colica saturniana in 2006, fata de trei anul trecut.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, Mircea Onea, a declarat ca pana in 2010 fiecare agent economic este obligat sa isi reduca factorii de risc in munca la minimum posibil. El a precizat ca primii afectati vor fi producatorii de echipamente tehnologice, care de la anul vor fi obligati sa produca aparate cat mai putin daunatoare muncitorilor.
Sursa: Anamaria Stoia