Cel mai riscant sector de activitate romanesc in 2006 a fost comertul, care a inregistrat 37 la suta din totalul falimentelor anului trecut, informeaza Rompres.
Studiul Coface, care a luat in evidenta firmele aflate in faliment, reorganizare judiciara si firmele pentru care s-a inchis procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri, releva faptul ca la sfarsitul anului 2006 erau inregistrate un numar total de 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.
Multi agenti au fost nevoiti sa isi inchida pravalia
Ca si in anii precedenti, sectorul comercial a ramas cel mai riscant domeniu de activitate din Romania, inregistrand 37 la suta din totalul falimentelor anului 2006, in crestere fata de 2005 cand avea o pondere de 34,9 la suta.
In 2006, retailul a depasit comertul en-gros la falimente, care se situa pe prima pozitie in 2005, aceasta tendinta confirmand evolutia din ultimii ani potrivit careia comertul se concentreaza in prezent catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash&carry si complexe comerciale de tip mall.
In 2006, marii retaileri si-au majorat numarul de magazine cu 40 la suta fata de 2005, ajungand ca la sfarsitul lui ianurie 2007 sa fie un numar de 263 de unitati pe intreg teritoriul Romaniei.
Rata insolventei din sectorul comertului cu amanuntul a inregistrat cea mai mare crestere in 2006 fata de 2005, cu 6,25 procente, accentuandu-se practic numarul de falimente in cadrul micilor comercianti, cererea migrand in mod sistematic catre marii retaileri.
Profituri mici in industria alimentara si a bauturilor
La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura, cu un numar de 1.382 firme in faliment – 13,25 la suta din total. Desi numarul falimentelor este in crestere fata de 2005, agricultura romaneasca este inca departe de a deveni un sector competitiv, considera expertii Coface.
Continuarea reformelor in acest domeniu si absorbtia fondurilor europene puse la dispozitie agriculturii pot duce insa la accelerarea dezvoltarii acestui sector si pot trezi interesul investitorilor.
Pe a patra pozitie in clasament se situeaza industria alimentara si a bauturilor, totalizand 10,8 la suta din numarul falimentelor.
Constructiile sunt un sector riscant pentru investitii
Sectorul constructiilor, care in 2005 ocupa pozitia a zecea, se situeaza acum pe locul cinci – 5,6 la suta din totalul falimentelor. Cu toate ca sectorul constructiilor isi continua ascensiunea din ultimii ani, fiind o ramura in plina dezvoltare ce atrage un grad ridicat de investitii, ramane insa un sector riscant.
Analistii au explicat acest lucru prin faptul ca platile se fac cu dificultate si prin numarul mare de firme insolvente, mai ales in cadrul celor de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii.
Boom in sectorul IT si in afacerile imobiliare
La polul opus, sectoarele in care se inregistreaza cea mai scazuta rata a falimentelor apartin in special serviciilor – sectorul IT, al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic, tranzactiile imobiliare, fiecare avand ponderi sub unu la suta din totalul falimentelor.
”IT-ul ramane un sector extrem de dinamic, cu cresteri substantiale in 2006, fiind unul dintre sectoarele de elita ale economiei romanesti si un principal motor de crestere in Romania. Deschiderea pietei UE pentru companiile romanesti in 2007 va consolida performantele acestora si le va face atractive pentru investitorii straini, gradul lor de risc fiind minim”, a precizat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
Bucurestiul conduce in topul falimentelor
Din punct de vedere geografic, ponderea cea mai mare in totalul falimentelor o detine Bucurestiul, cu 18,5 la suta (1.931 firme, din care 466 de cazuri deschise in decursul anului 2006). Pe locul doi se situeaza zona de sud-est a tarii, cu 1.478 de falimente, in timp ce partea de vest a tarii este cea mai stabila zona, inregistrand numai 914 companii in faliment, in 2006.
Judetele cu cel mai mare numar de falimente sunt Bihor, Brasov si Galati, iar cele mai putine falimente au fost inregistrate in Calarasi, Bistrita Nasaud si Giurgiu. Cea mai favorabila evolutie din punct de vedere al scaderii numarului de falimente in 2006, comparativ cu 2005, a avut loc in judetele Olt, Neamt si Gorj, iar la polul opus s-au situat Bucurestiul si judetele Suceava si Arges.
Sursa: Ioana Osan