În Baia Mare, în acest sfârșit de săptămână, se desfășoară cea de-a IV-a ediție a Conferinței ”Medicina de Urgență AZI”. În 31 ianuarie, prima zi a evenimentului a adus în atenția participanților un workshop de anestezie regională și un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, desfășurat de ISU Maramureș. Scenariul exercițiului a presupus gestionarea unei situații de urgență generată de un accident în care sunt implicate victime multiple. Alături de pompierii maramureșeni au intervenit și reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Maramureș, ai Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș și voluntari din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez.
Vineri, 1 februarie, cu începere de la ora 10.00, la Hotelul Mara din Baia Mare a avut loc deschiderea festivă a celei de-a IV-a ediții a Conferinței, prin alocuțiunile rostite de managerul-interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare – Dr. Vasile Pop, Ministrul Sănătății – ec. Sorina Pintea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – secretarul de stat dr. Raed Arafat și reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Județului Maramureș, Vasile Moldovan, care au apreciat continuitatea și modul de organizare al evenimentului.
Deschiderea oficială a fost urmată de o conferință de presă la care au participat, alături de dr. Ioan Vasile Pop, managerul-interimar al Spitalului Județean din Baia Mare, ec. Sorina Pintea, ministrul Sănătății, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, inspectorul general al IGSU – general de brigadă Dan Paul Iamandi, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, dr. Rareș Pop, inspectorul șef al ISU Maramureș, col. Pavel Băltaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al Regiunii Ivano Frankivsk, Ucraina – col. Chernetsky Volodymyr. În cadrul conferinței de presă s-au discutat subiecte de interes privind actualitățile în domeniul situațiilor de urgență.
Ministrul Sănătății, ec. Sorina Pintea, a precizat că anul 2019 va fi un an de vârf în domeniul investițiilor în sănătate și că bugetul ministerului pe care îl conduce va avea o creștere de 65% în acest an, comparativ cu anul trecut. Oficialul guvernamental a accentuat faptul că, există voința Guvernului de a fi realizate investiții majore în domeniul sănătății, prioritare fiind segmentele neonatologie, pediatrie și bolile cardiovasculare, dar și finalizarea investițiilor deja începute în domeniul sănătății.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – secretarul de stat dr. Raed Arafat a prezentat câteva din proiectele care vizează evoluția în sistemul de urgență, precum crearea unui suport logistic pentru susținerea în caz de dezastre, modernizarea și intensificarea sistemului de telemedicină, proiecte de colaborare transfrontaliere.
Zeci de lectori, din țară și din străinătate – cadre universitare, medici primari și specialiști din diverse ramuri ale medicinii, asistenți medicali, paramedici, pompieri, psihologi și voluntari vor susține peste 50 de lucrări științifice, workshopuri și demonstrații practice.
Evenimentul, aflat la cea de-a IV-a ediție, este organizat de către Asociația “Prietenii Spitalului”, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș, SMURD Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș și Serviciul Județean de Ambulanță Maramureș.