In proiect se propune ca, incepand cu data de 2 februarie 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati doar prin formarea numarului national (format din 10 cifre = prefix national +indicativ de arie geografica + numar local), pentru toate apelurile inter si intrajudetene.
”Obiectivul pe care il urmarim este sa uniformizam modul de formare a numerelor de telefon din domeniile alocate telefoniei fixe, astfel incat sa fie respectat principiul nediscriminarii in alocarea resurselor de numerotatie. Inchiderea Planului national de numerotatie presupune utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Numere de telefon mai lungi
In prezent, abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati doar daca se formeaza numarul national de 10 cifre, in timp ce in cazul unui apel local, abonatii Romtelecom sunt apelati in retea prin formarea numarului local de 6 cifre in tara, respectiv de 7 cifre in Bucuresti, lucru ce ar putea avea rol hotarator in alegerea furnizorului de servicii de telefonie fixa.
Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie – 1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. In perioada 2 iunie – 1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.
Prefix inaintea numerelor scurte si in reteaua fixa
Proiectul de decizie propune, de asemenea, diferentierea numerelor scurte – formate din 3 sau 4 cifre – si care sunt folosite, printre altele, pentru servicii de interes national (anumite servicii de urgenta, protectia consumatorului, telefonul cetateanului, ora exacta etc.) si servicii de interes local (taxi, alo, domnule primar etc.).
Noul format al acestor numere presupune adaugarea inaintea numarului actual a cifrei 1 (in cazul primei categorii de servicii) si a indicativului de arie geografica (in cazul celei de-a doua categorii). De exemplu, in cazul unui apel catre serviciul ”ora exacta” se va forma 1958 fata de 958 in prezent in reteaua Romtelecom. Pentru apelarea serviciului ”alo, domnule primar”, un locuitor din Baia Mare va forma 0262984. Numarul unic pentru apeluri de urgenta – 112 – isi va pastra acelasi format.
Numere independente de locatie
In cadrul Planului national de numerotatie revizuit, in domeniul de numerotatie 0Z=03 se propune introducerea unei noi categorii de numere: numere independente de locatie (in subdomeniile 037, 038, 039). Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national. Astfel ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice (ex. utilizarea tehnologiei IP, convergenta fix-mobil etc.).
Numerele utilizate de furnizorii de servicii de telefonie mobila (0Z=07) isi vor pastra aceeasi forma.
Sursa: Ioana Osan