”La această oră există un singur post disponibil, iar asta pentru că o persoană şi-a dat demisia. În rest toată schema de personal a fost acoperită. S-au făcut angajări în mai multe etape. O dată am angajat chiar 70 de persoane”, a declarat Ivan Boiciuc, reprezentant al instituţiei.
Numărul angajaţilor de la frontiera cu Ucraina va creşte din nou după anunţarea datei de aderare a României la structurile europene. ”Când frontiera cu Bulgaria şi Ungaria va fi declarată graniţă internă, va fi dislocat personal şi în Maramureş. Pentru punctul de frontieră care va fi deschis la Sighet, peste Podul istoric există suficient personal. Numărul celor care vor lucra acolo va fi stabilit în funcţie de traficul care va exista”.
Măsurile de protecţie a frontierei din judeţul nostru vor trebui şi ele sporite pentru că, după integrare, va creşte tentaţia unora de a intra fraudulos pe teritoriul României. Graniţa Maramureşului cu Ucraina e dificil de păzit pentru că, din cei 163 de kilometri, 101 sunt în zonă montană, foarte greu accesibilă. În afară de Sighet, există două puncte de trecere a frontierei spre Ucraina – în Câmpulng la Tisa şi în Valea Vişeului, însă transportul se face doar pe cale feroviară.
”Deocamdată nu ştim dacă vom primi sau nu un elicopter. Acum se fac verificări ca să se vadă cât de eficientă ar fi intervenţia unui astfel de aparat la munte. În rest nu există probleme de dotări. Avem motociclete, maşini de teren, aparatură de urmărire pe timp de noapte”, a mai spus Ivan Boiciuc.
Sursa: Larisa Tivadar