Principele Albert al II-lea si principesa Charlene de Monaco au primit o sculptura de Bourdelle si o pictura de Kandinsky, drept dar de nunta de la supusii lor, dupa casatoria civila oficiata vineri seara, informeaza AFP. Dupa ce s-au casatorit civil, in cadrul unei ceremonii organizate in Sala tronului din Palatul princiar, principele Albert al II-lea de Monaco si principesa Charlene de Monaco au aparut pentru cateva momente in balconul Palatului princiar, unde s-au sarutat, s-au imbratisat si si-au salutat supusii.
Proaspat casatoritii au aplaudat apoi „Imul lui Charlene”, compus de o fanfara, inainte de a cobori tinandu-se de mana in piata din fata Palatului princiar, pentru a primi din mainile supusilor un cadou, o sculptura de Bourdelle si o pictura de Kandinsky.
Potrivit presei franceze, cadoul oferit de supusii monegasci este unul achizitionat din fonduri publice. Este singurul dar pe care Albert si Charlene l-au acceptat, cerand ca restul cadourilor sa fie donate in scopuri caritabile.
Ultima data cand Monaco a sarbatorit o nunta regala a fost in 1956, cand tatal lui Albert, Rainier, s-a casatorit cu actrita americana castigatoare a unui premiu Oscar Grace Kelly. Atunci, Grace Kelly a primit in dar de la supusi un set de bijuterii.
Principele Albert al II-lea de Monaco si logodnica sa, sud-africana Charlene Wittstock, s-au casatorit civil vineri, incepand cu ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), intr-o ceremonie de circa 20 de minute, organizata in Sala tronului din Palatul princiar, la care au participat circa 80 de persoane.
In timpul ceremoniei de casatorie civila, principesa Charlene de Monaco a purtat o rochie lunga din muselina de culoare albastru deschis, asortata cu un taior care a avut aceeasi culoare. La randul sau, principele Albert al II-lea a fost imbracat intr-un costum negru si camasa alba, la care a asortat o cravata crem.
Ofiterul starii civile Philippe Narmino, presedinte al consiliului de Stat, a prezidat ceremonia, in fata a circa 80 de persoane, apropiati ai cuplului si demnitari.
In cadrul ceremoniei, principele Albert al II-lea, in varsta de 53 ani, si logodnica sa, Charlene Wittstock, in varsta de 33 de ani, au spus „da”. Charlene a devenit astfel „principesa de Monaco”, primind numele Charlene Grimaldi.
Ofiterul starii civile Philippe Narmino a exprimat, in limbile franceza, engleza si monegasca, „bucuria” de a celebra aceasta casatorie princiara.
Dupa ce a citit extrase din certificatele de nastere ale celor doi logodnici, Philippe Narmino a citi fragmente din codul civil, in care sunt stipulate „drepturile si obligatiile sotilor”, inainte de a cere consimtamantul acestora si de a-i declara in fata intregii adunari sot si sotie.
Printre obligatiile prevazute de codul civil, citite de Philippe Narmino in cadrul ceremoniei, se numara si acelea ca „sotii trebuie sa fie fideli, sa isi ofere ajutor si asistenta unul altuia” (articolul 181). De asemenea, potrivit articolului 182, cei doi sotii trebuie sa asigure „sprijinul moral si material” al familiei.
Evocand valorile comune ale cuplului, Philippe Narmino s-a adresat lui Charlene: „Casatorindu-va cu printul, va casatoriti cu o tara”.
In timpul ceremoniei, principele Albert a tinut-o de mana dreapta pe noua lui sotie. Ridicandu-se, tinerii casatoriti s-au sarutat, sub privirile apropiatilor – printre care s-au regasit printesele Caroline si Stéphanie, dar si parintii miresei – si a demnitarilor de rang inalt reuniti in mica Sala a tronului din Palatul princiar.
In piata din fata palatului, mii de monegasci, reuniti la un bufet organizat cu acest prilej, au aplaudat, agitand mici drapele sud-africane si ale principatului de Moanco. Monegascii au putut urmari ceremonia pe ecrane gigant amplasate in piata palatului princiar.
Dupa ceremonia de casatorie civila, cuplul princiar s-a alaturat celor circa 7.800 de supusi monegasci, reuniti in piata centrala din fata palatului princiar.
Principele Albert al II-lea a evocat „o noua pagina in istoria principatului”. „Imi exprim speranta ca acest moment marcheaza un nou inceput pentru tara”, a mai spus el.
Ceremoniile din piata palatului vor fi urmate si de o receptie, la care monegascii vor avea ocazia sa deguste diverse preparate sud-africane, petrecerea fiind urmata de un concert nocturn sustinut de Jean-Michel Jarre in portul din Monaco.
Festivitatile prilejuite de casatoria principelui Albert al II-lea cu sud-africana Charlene Wittstock au debutat joi seara cu un concert al trupei The Eagles.
Sambata va avea loc ceremonia religioasa, celebrata nu in catedrala unde s-au cununat printul Rainier si Grace Kelly – parintii lui Albert al II-lea -, ci in aer liber, in Curtea de onoare a palatului princiar. Mireasa va sosi la bratul tatalui ei, evenimentul fiind urmarit de camerele video apartinand unui numar de peste 50 de televiziuni.
Slujba religioasa va fi transmisa pe ecrane uriase amplasate in tot orasul, iar la eveniment va participa soprana americana Renee Fleming si 4.300 de invitati.
Printre personalitatile care si-au confirmat prezenta se numara Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, presedintele Federatiei Internationale de Automobilism Jean Todt, presedintele CIO Jacques Rogge, regele Suediei, presedintele libanez Michel Suleiman, presedintele Irlandei Mary McAleese, dar si principesa Margareta si principele Radu ai Romaniei.
Totodata, presedintele sud-african Jacob Zuma a transmis urarile sale de fericire principelui Albert si viitoarei sale sotii, el neputand fi prezent la eveniment pentru ca participa la un Summit al Uniunii Africane care are loc in Guineea Ecuatoriala. La eveniment, el va fi reprezentat de ministrul sud-african al Turismului, Marthinus van Schalkwyk.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy va fi si el prezent, potrivit unor surse, insa nu a fost luata deocamdata nicio decizie in legatura cu prezenta la eveniment a sotiei sale, care este insarcinata. Printul William al Marii Britanii si sotia lui, Catherine, nu vor fi prezenti, deoarece in acea perioada se vor afla intr-o vizita oficiala in Canada.
Mirii vor traversa apoi orasul, intr-un automobil hibrid Lexus decapotabil, pana la o capela unde mireasa isi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din fata cazinoului din Monaco si va include preparate concepute de renumitul maestru bucatar Alain Ducasse, care va lucra alaturi de un alt maestru, Franck Cerutti. Legume special plantate pentru acest dineu in gradina principelui vor fi culese joi seara, pentru a fi apoi pregatite pentru cei circa 500 de invitati privilegiati. Potrivit unor surse, meniul – tinut secret – va fi unul mediteranean, incluzand si o supa de peste. Dineul va fi urmat de un urias foc de artificii si de un bal.
Eveniment cu un program minutios alcatuit, nunta princiara va fi urmarita de jurnalisti din lumea intreaga (1.200 de cereri de acreditare fiind inregistrate). Totul pare sa fie prevazut dinainte, incepand cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, si pana la alegerea parteneriatelor si a marcilor de lux invitate. In ceea ce priveste rochia de mireasa, presa a vehiculat numele casei Armani, insa palatul monegasc a preferat sa pastreze secretul asupra acestui subiect.
Principatul Monaco nu a mai cunoscut o astfel de stare de efervescenta de la casatoria parintilor printului Albert al II-lea. Casatoria printului, care pana acum nu parea ca doreste sa se insoare, este asteptata cu nerabdare de locuitorii din Monaco, foarte atasati de ideea de continuitate a monarhiei din micutul principat.
Totodata, casatoria principelui Albert al II-lea cu Charlene Wittstock s-au desfasurat pe fondul unor speculatii privind un posibil copil secret al suveranului, care a circulat cu cateva zile inainte de casatoria civila a celor doi. Astfel, speculatiile potrivit carora mireasa ar fi incercat recent sa plece cu un avion, de pe aeroportul din Nisa, continuau sa circule joi. Atunci, Thierry Lacoste, avocatul lui Albert al II-lea, a dezmintit formal existenta unui copil secret al principelui, care este deja tatal natural a doi copii – o fata de 19 ani si un baiat de 7 ani -, pe care i-a recunoscut oficial.
Albert al II-lea, printul suveran in varsta de 53 de ani, a cunoscut-o in anul 2000 pe campioana sud-africana la natatie Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs de natatie organizat la Monaco. Printul, denumit in presa franceza „eternul celibatar” – desi este tatal a doi copii din relatii pasagere -, si-a anuntat logodna in iulie 2010.
Charlene Wittstock, nascuta in urma cu 33 de ani in Rhodesia (astazi in Zimbabwe), era protestanta, dar s-a convertit la catolicism inainte de casatoria religioasa, ce va avea loc pe 2 iulie.
Albert al II-lea, el insusi pasionat de sport, a participat la cinci editii ale Jocurilor Olimpice, incepand cu cea organizata la Calgary in 1998 si terminand cu cea organizata la Salt Lake City in 2002, in calitate de membru al echipei nationale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului International Olimpic, din 1985, si presedintele Comitetului Olimpic Monegasc.
Printul Albert are doi copii, din relatii pasagere, insa, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceza, doar copiii nascuti in cadrul casatoriei pot mosteni tronul.
Sursa: Mediafax