Vezi VIDEO
Pe 15 noiembrie, crestinii ortodocsi si greco-catolici din intreaga lume vor intra in Postul Craciunului, o perioada de restrictii alimentare si, prin urmare, extrem de dificila din punctul de vedere al nutritiei. Medicii ne sfatuiesc sa alegem foarte bine alimentele pe care le consumam in aceste 40 de zile de post, pentru a evita atat eventualele dezechilibre nutritionale, cat si cresterea in greutate.
Nutritionistul Cristina Nita spune ca cele mai periculoase produse de post sunt cele pe care le gasim din belsug pe rafturile supermarketurilor, precum branza si pateul vegetal, dar si diverse conserve ce abunda in substante de sinteza si in uleiuri vegetale.
“Din pacate perioada postului este una destul de dificila pentru majoritatea celor care aleg aceasta varianta, pentru ca exista pe piata o abundenta de produse total nesanatoase, denumite de post, dar care neavand proteine de origine animala, contin o cantitate foarte mare de uleiuri vegetale si de alte substante de sinteza chimica, nu neaparat naturale. Consumand aceste produse in cantitate mare, iar aici vorbim despre branzeturile vegetale sau pateurile vegetale, riscam doua lucruri – sa avem o alimentatie total nesanatoasa in aceasta perioada si sa ne ingrasam”, a explicat nutritionistul baimarean.
O alta greseala care se face frecvent in perioada postului este consumul exagerat de hidrati de carbon si de grasimi, respectiv de alimente precum painea, mamaliga, pastele, alaturi de o cantitate foarte mare de ulei vegetal. Medicii nutritionisti ne sfatuiesc sa fim extrem de cumpatati atunci cand alegem sa tinem aceasta perioada de post si sa ne orientam in special catre produsele naturale.
“Ar trebui ca in aceasta perioada, de abstinenta de la anumite produse de origine animala, sa avem foarte mare grija si mult discernamant cand alegem mancarea, sa nu incercam sa inlocuim in totalitate cu produsele din supermarketuri, sa incercam sa consumam alimente naturale si sa ne orientam mai mult spre legume si fructe. In zilele in care este permis este bine sa consumam lactate si oua, in special albus, iar in celelalte zile sa ne asiguram aportul proteic din leguminoase, precum fasole, mazare uscata, linte si naut. Ciupercile sunt iarasi un aliment potrivit in aceasta perioada, alaturi de fructele oleaginoase – nucile, alunele, migdalele”, a explicat Cristina Nita.
Postul este insa mai mult decat abtinerea de la consumul de carne si proteine animale. In toate civilizatiile si in toate religiile, postul alimentar a fost investit cu valente curative nu numai in ceea ce priveste corpul, dar si psihicul, sufletul si chiar spiritul. In textele antice se afirma chiar ca postul alimentar are capacitatea sa te invete autocontrolul global al fiintei, pornind de la supunerea si educarea senzatiei de foame.
Sursa: Tania Purcaru