Vezi VIDEO
Tot mai multi copii ajung obezi inca din gradinita, motiv pentru care medicii nutritionisti trag un semnal de alarma vizavi de obiceiurile alimentare ale celor mici. Inca de la cele mai fragede varste, spun specialistii, copiii trebuie sa fie obisnuiti cu gusturi diversificate si trebuie sa fie invatati sa manance sanatos.
Important nu este doar continutul meselor principale ale zilei, ci si orarul acestora, care trebuie respectat cu strictete, spun medicii nutritionisti. De asemenea, inca din copilarie, copiii trebuie invatati sa mance fructe si legume crude, iar aceste obiceiuri trebuie sa le adopte intreaga familie, pentru ca altfel cel mic va refuza aceste alimente.
„Copilul trebuie sa manance de la cele mai fragede varste exact asa cum ar trebui sa manance si parintii. Din pacate insa, ne confruntam cu o mare problema, vizavi de faptul ca educatia nutritionala in Romania este la un nivel destul de scazut si tendinta majoritatii parintilor este de a da copilului alimente nesanatoase, de a da copilului multe dulciuri, de a nu respecta orarul meselor si nici continutul corect al acestora. Oricum, extrem de important este faptul ca trebuie sa ne invatam copiii sa manance sanatos de la cele mai fragede varste si nu sa asteptam intrarea la scoala sau in adolescenta pentru a face acesti pasi”, a explicat medicul nutritionist Cristina Nita.
Inca de la varsta de un an, copilul trebuie sa aiba trei mese principale si doua gustari, una dimineata si o alta dupa-amiaza. Micul dejun este, spun specialistii, una dintre cele mai importante mese si ea trebuie tratata cu foarte multa seriozitate.
„In primul rand ar trebui sa existe micul dejun, ceea ce din pacate, la foarte multi copii, urmand exemplul parintilor, nu se intampla. Copiii ajung sa aiba prima masa undeva la scoala, o masa formata de multe ori din ce apuca sa isi cumpere de la chiosc si care, in general, sunt alimente nesanatoase. Micul dejun este, asadar, absolut obligatoriu si trebuie sa faca parte din programul de zi cu zi al copilului, inainte de a pleca la scoala”, a declarat Cristina Nita.
Potrivit nutritionistilor, la micul dejun cei mici pot primi cereale cu lapte sau iaurt si fructe proaspete, un sandwich cu sunca si branza slaba sau un ou. La gustarea de la scoala, ideal este sa aiba la dispozitie un fruct, pentru ca apoi, la masa de pranz, sa primeasca mancare gatita cat se poate de sanatos si cel putin doua feluri.
O alta gustare va fi cea de dupa-amiaza, cand fructele sunt din nou de preferat, iar seara este indicata o cina usoara, cu salate sau paste gatite cu cat mai putine grasimi.
Sursa: Tania Purcaru