Mancarea grasa nu dauneaza sanatatii, este de parere Mark Hyman, medic nutritionist, care invoca in sprijinul afirmatiei sale mai multe studii. Adevaratul vinovat pentru kilogramele in plus si bolile cardiovasculare ar fi zaharul si nu grasimea, relateaza vineri huffingtonpost.fr.
Intr-un studiu aparut in 2010 in American Journal of Clinical Nutrition se arata deja ca nu exista o legatura cauzala intre bolile inimii si consumul de grasimi saturate. Un articol publicat in luna octombrie in British Medical Journal afirma ca grasimile saturate au fost incriminate din anii ’70, cand un studiu a stabilit o corelatie intre consumul de grasimi si rata bolilor cardiovasculare. ‘Corelatia nu inseamna cauzalitate’, spune Aseem Malhotra, cardiolog la Spitalul Universitar Croydon din Londra.
Niciun studiu recent nu a putut dovedi ca exista o legatura intre grasimile saturate si bolile cardiace. S-a demonstrat chiar ca grasimea are un efect protector. Intr-unul din primele studii despre obezitate, aparut in 1956 in The Lancet, se comparau trei grupuri de voluntari supusi unor regimuri diferite. Unul a consumat 90% materii grase, altul 90% proteine, iar ultimul 90% glucide. In pofida tuturor asteptarilor, cea mai mare pierdere in greutate s-a inregistrat in grupul care a consumat grasimi. Doctorul Malhotra mai spune ca adoptarea unui regim mediteranean dupa o criza cardiaca ar fi de trei ori mai eficient decat consumul de medicamente.
Profesorul David Haslam, presedintele Forumului national britanic impotriva obezitatii, este de parere ca actualele studii dovedesc ca glucidele rafinate si indeosebi zaharul sunt responsabile de acumularea de grasime in sange.
Alti cercetatori au stabilit ca, desi este adevarat ca micsorarea consumului de grasimi saturate poate duce la scaderea colesterolului, este vorba de fapt despre colesterolul ‘bun’, care nu pune nicio problema. In schimb, cand oamenii mananca mai putin gras, au tendinta sa consume mai mult amidon sau zahar, ceea ce face sa creasca riscul de colesterol ‘rau’, care produce crize cardiace.
Un alt studiu, din 2009, a aratat ca 75% din pacientii spitalizati pentru crize cardiace nu aveau un nivel al colesterolului anormal, dar sufereau de pre-diabet sau de diabet de tip 2. ‘Nu grasimea ingrasa, ci zaharul. Consumul de grasimi va poate ajuta sa ramaneti sanatosi. Mancati atunci grasimi de buna calitate, alimente proaspete si neindustriale si restul sa nu va ingrijoreze!’, incheie Mark Hyman, autorul articolului din Huffington Post, ce recomanda grasimi de buna calitate ce se gasesc in nuci, pestele gras, uleiul de masline si avocado.
Sursa: Agerpres