Romanii ar trebui sa respecte traditiile de Pasti si sa prepare in casa mancarea specifica sarbatorilor, asortata cu multe legume si fructe, dar cei care au postit sapte saptamani sau care au anumite afectiuni trebuie sa consume moderat aceste bucate, sustine medicul nutritionist Simona Tivadar.
Mancarea romaneasca traditionala este mult mai sanatoasa decat produsele fast-food care au invadat piata nationala in ultimii ani. Dar, chiar si alimentele noastre traditionale pot deveni indigeste daca sunt comsumate in exces dupa un post de sapte saptamani sau in cazul bolnavilor cu afectiuni care implica anumite restrictii de hrana. „Astfel, pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Pasti, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore”, a explicat nutritionistul Simona Tivadar.
Carnea de miel contine mult colagen, este greu digerabila, de aceea trebuie tinuta mult la cuptor. Este recomandat ca alimentele din carne de miel sa fie consumate prudent, mai ales ca la masa de Pasti vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alocoolice, a mai spus Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Tivadar a recomandat ca la masa de Pasti sa fie mancate unul, cel mult doua oua. Daca masa contine si drob, ciorba si friptura de miel, cozonac, alune si alcool, maioneze si sosuri grase, atunci este prea mult chiar si pentru cel mai sanatos om. La masa festiva nu ar trebui consumati carnaciori sau mititei, covrigei sau placinte pe langa alimentele traditionale, intrucat digestia va fi mult ingreunata, a precizat medicul.
O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, aceasta din urma fiind chiar dietetica, toate fiind mai usor digerabile. Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.
Persoanele suferinde sunt sfatuite sa urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui sa manance nesarat – daca are o astfel de indicatie – si sa asocieze la carne si peste, legume si zarzavaturi cu lamaie. Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa consume cu prudenta oua si carne, iar diabeticii sa evite zaharul, mai ales ca in magazine exista dulciuri speciale pentru acestia, a adaugat Tivadar.
Indiferent de starea de sanatate, si bauturile ar trebui consumate cu prudenta. Este de preferat ca bauturile alcoolice sa fie asortate felului de mancare, in traditia sarbatorii de Paste fiind vinul rosu. La sfarsitul mesei festive este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele lichide avand proprietatea de a usura digestia, a precizat medicul nutritionist.
Persoanele care au tinut post ar trebui sa revina treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare, mai recomanda medicii. Produsele din carne de miel ar trebui consumate cu prudenta, incepand cu ciorba si drob in cantitati mici.
Medicii recomanda, de asemenea, ca intre mese sa existe o pauza de cel putin trei ore, timp in care sa fie facute plimbari pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare sa aiba in casa medicamente care ajuta la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.
Cei care, dupa-masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa ingerarea digestivelor sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la camera de garda a oricarui spital, a mai spus Tivadar.
Sursa: Mediafax