Jucării, cărţi şi saltele murdărite de noroi, dulapuri şi frigidere făcute bucăţi, aproximativ 90.000 de tone de deşeuri rezultate în urma inundaţiilor catastrofale din luna iulie se întind pe o bretea de autostradă dezafectată din estul Belgiei.
Este o imagine spectaculoasă care arată pagubele materiale excepţionale ale inundaţiilor care au provocat moartea a 38 de persoane în zilele de 14 şi 15 iulie, potrivit cifrelor oficiale.
La Herstal, în apropiere de oraşul Liege, una din regiunile cele mai afectate de inundaţii, o porţiune de opt kilometri din autostrada A601 dezafectată a fost transformată în groapă de gunoi improvizată cu o înălţime de şase metri. Toată această
mare de obiecte a fost adusă în ultimele şase săptămâni cu camioanele, după curăţarea cursurilor de apă, a râurilor Meuse şi Vesdre.
Toate aceste bucăţi de viaţă care s-au acumulat reprezintă o provocare care trebuie gestionată atât de aleşii publici cât şi de companiile care se ocupă cu tratarea deşeurilor.
În total, aproximativ 160.000 de tone de deşeuri au fost produse de inundaţii numai în Wallonia, potrivit autorităţilor din această regiune francofonă. Breteaua de autostradă dezafectată de lângă Liege concentrează mai mult de jumătate din cantitatea totală de deşeuri.
Transferul deşeurilor se va face treptat, explică Luc Joine, director general la Intradel, principala firmă de tratare a deşeurilor din provincia Liege. Obiectivul este să se ajungă la reciclarea a 60% din aceste deşeuri, restul fiind destinat incinerării sau îngropării, făcând apel şi la alte firme. Având în vedere amploarea sarcinii, cel mai probabil va fi nevoie de nouă luni pentru a evacua toate deşeurile, un calendar care va fi urmărit cu atenţie de aleşii locali, care doresc să limiteze consecinţele pentru riverani.