Romanii ramasi in Liban sunt martorii unui razboi care devine tot mai violent. Raidurile aeriene asupra Beirutului, precum si a oraselor Tripoli si Baalbeck s-au intensificat si mai multe persoane si-au pierdut viata.
Tinta predilecta a bombardamentelor a fost aeroportul international din capitala Libanului, unde luni dimineata au fost lovite rezervoarele de kerosen. Acestea au luat foc, iar flacari uriase s-au ridicat la cer, fumul gros invaluind intreaga zona. Una dintre rachetele aer-sol lansate a distrus si ceea ce mai ramasese in picioare si a curmat viata unui militar. Atacuri s-au semnalat si in alte localitati ale tarii, numarul victimelor depasind cateva zeci.
Intensificarea atacurilor i-a panicat si mai tare pe parintii baimarencei Bianca Rat, tatal ei suferind in weekend o cadere nervoasa. Vasile Rat a declarat ca a reusit sa vorbeasca duminica cu fata lui, iar aceasta a inceput sa planga si sa-i spuna ca nu crede ca va scapa vie din Beirut.
Luni dimineata acesta si-a sunat din nou fiica, insa nu a mai gasit-o. ”Am vorbit cu o prietena a ei la care si-a lasat cartela de telefon. Noi asa tineam legatura. Imi dadea beep si eu stiam ca pot sa o sun. Fata asta mi-a zis ca 26 de romance care lucrau la hotel au fost duse de dimineata cu un autobuz la ambasada. Celelalte patru fete am inteles ca au ramas acolo, dar ca au semnat o declaratie pe proprie ca nu vor sa plece. Mai multe nu stiu”, a declarat tatal baimarencei.
Bianca Rat se afla in Liban de o luna, unde lucreaza ca ospatara intr-un hotel de langa aeroportul international din Beirut. Potrivit familiei, aceasta si-a manifestat intentia sa fie repatriata inca de acum cateva zile, insa ambasada a reactionat destul de lent. De altfel, in cursul zilei de vineri, Vasile Rat s-a prezentat inclusiv la sediul SRI Maramures ca sa ceara ajutor.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Corina Vintan, a declarat ca in Liban se afla circa 1.000 de romani, dintre care aproximativ 300 au fost dusi la sediul ambasadei tarii noastre din Liban in vederea repatrierii lor. Problema prioritara este gasirea mijloacelor de transport cu care refugiatii sa fie scosi din bataia armelor.
Corina Vintan nu a putut sa precizeze cati maramureseni se afla in situatia Biancai Rat, aratand ca situatia de criza este gestionata in ansamblu. Ea a facut apel la locuitorii judetului care au rude ori cunostinte in Liban, precum si la romanii aflati in zona de conflict sa sune la numerele de telefon: +40 21 319 68 70; + 40 21 319 68 71, +40 21 319 68 72, unde functioneaza o echipa speciala care preia apelurile respective. Echipe de permanenta exista si la ambasadele Romaniei in Turcia si Siria, pentru ca unii dintre romani intentioneaza sa se deplaseze prin aceste tari pentru a se intoarce acasa.
Oficialii MAE i-au sfatuit din nou pe cetatenii romani sa-si anuleze, in perioada imediat urmatoare, orice deplasare catre Liban si catre acea parte a teritoriul Israelului aflata la granita cu Libanul, unde a fost declarata starea de necesitate.
Sursa: Meda Muntean