O biserica din lemn inalta de 20 de metri a aparut din senin in localitatea maramureseana Budesti. Aparitia lacasului de cult pe coama unui deal i-a contrariat pe localnici, care nu si-au putut explica cum s-a putut intampla aşa ceva. ”Parca e o fantoma biserica asta”, a spus una dintre localnice. Comparatia femeii nu este deloc fortata pentru ca biserica de lemn si-a schimbat locul de mai multe ori pana sa ”stea” in zona cunoscuta de sateni sub numele Pripor. Printre localnici nu au apucat sa circule ”legende” despre misterioasa aparitie, pentru ca destul de repede s-a aflat ca lacasul de cult nu a ajuns in Budesti printr-o minune, ci tras cu o sanie pe zapada proaspat asternuta pe drumul care leaga Cavnicul de Budesti, tocmai prin zona in care numerosi soferi isi opresc masinile ca sa verifice daca aceasta urca singura panta.
Lacasul de cult a ”calatorit” kilometri, fiind tras pe o sanie improvizata cu pricepere de mesteri populari de la o firma din Ocna Sugatag, care se ocupa de constructia in lemn si de restaurari. Biserica a strabatut tara de la un capat la altul, fiind, de fapt, recuzita dintr-un film artistic al unui regizor sarb, Sasa Draganici.
Biserica de lemn a fost construita de mesterii de la ”Taina lemnului”, condusi de Vasile Pop. Cantareste in jur de 12-15 tone, este inalta de 20 de metri, lata de 7 si lunga de 12 metri, adica este o biserica de talie mijlocie, cum a declarat Vasile Pop, care are dubla calitate in productia cinematografica, pentru ca, vrand-nevrand, apare si el in film cu tot cu mesterii care ajuta la mutarea bisericii.
El a declarat ca lucrat la macheta bisericii impreuna cu un arhitect danez, Neils Auner, cu care colaboreaza de foarte multi ani. ”Producatorii ar fi dorit o biserica mult mai mare, insa am hotarat sa o facem de talie mijlocie ca sa o putem misca din loc mai usor. Acum am decis sa nu o mai transportam pe bucati, pentru ca ne-ar fi luat prea mult timp”, a declarat Pop.
Transportul lacasului de cult nu a fost o misiune usoara, doar tinand cont de cat cantareste acesta si de vremea pe care s-a facut. Trei tractoare, cinci oameni si o saniuta uriasa au reusit insa, in doua ore, sa mute biserica intr-un alt amplasament.
Primarul din Budesti, Liviu Tamas, a declarat ca biserica va fi trecuta peste rau, in locul numit ”Rausorul”. El a spus ca stie doar ca e nevoie de biserica pentru un film, dar ca nu l-a vazut pe regizor, ci doar stie ca trebuie sa ajunga in Budesti saptamana viitoare.
Mult mai bine informat este insa Vasile Pop, care a precizat ca lucrul la productia cinematografica a inceput anul trecut. Filmul se numeste ”Daca bobul nu piere” si e o poveste de dragoste, care porneste de la o legenda in care se pomeneste si despre mutarea bisericilor dintr-o localitate in alta. ”S-a filmat si la Dunare cu biserica. In decembrie continuam la Budesti. Biserica trebuie trecuta peste un rau inghetat. Gheata se va rupe, dupa cum scrie in scenariu si biserica va ramane intepenita intre ape pana in primavara, cand un puhoi o va duce la vale”, a povestit pe scurt sirul actiunii Vasile Pop.
In urmatoarele saptamani, echipa de filmare se va instala la Budesti si va continua sa ia cadre pentru pelicula ”Daca bobul nu piere”. Localnicii s-ar putea chiar sa aiba ocazia sa faca figuratie, pentru ca va fi nevoie de oameni in costume populare, dar si de 10 perechi de boi care sa fie inhamati la biserica.
Foto: Imagini din timpul mutarii bisericii de lemn de la Budesti (c) eMM.ro
Sursa: Meda Muntean, Vasile Dale