Europa e o comunitate puternică, o pasăre Phoenix care a renăscut tot timpul din cenușa ei, de fiecare dată mai puternică”.
Aceasta e viziunea unei eleve din Sighetu Marmației, care s-a remarcat la concursul ”Europa prin ochii mei”, organizat de Parlamentul European, obținând locul I.
Ioana Peter, elevă a Liceului Tehnologic Forestier, originară din Săcel a participat la acest concurs cu eseul ei, fiindu-i remarcate ideile despre ce înseamnă Europa pentru ea.
”M-am înscris la concurs pentru că mi s-a părut interesant și m-am regăsit în tema concursului și se potrivea foarte bine cu ideile pe care le aveam eu despre acest subiect. Mă gândeam tot timpul la localitatea mea, câte lipsuri are, cât de mult ar însemna să fie ceva european în România, pentru că sunt lipsuri multe. M-am gândit că dacă scriu ceva despre Săcel, poate s-ar schimba ceva în localitate.” spune Ioana Peter.
Dacă se va schimba ceva vom vedea mai târziu. Deocamdată s-a schimbat doar percepția pe care o avea Ioana asupra ei, a devenit mai încrezătoare și și-a crescut stima de sine, prin obținerea acestui premiu. Tănără fiind, a observat totuși ce-i lipsește în orașul ei natal, ce și-ar dori tinerii ca ea de la locul unde trăiește, iar ideile sale le-a transpus în eseul cu care a luat locul I.
”Primul lucru care ar transforma Săcelul într-o localitate europeană ar fi o infrastructură mai bine pusă la punct. Ca localitate de tranzit, între județul Bistrița-Năsăud și Maramureș, localitatea, la fel ca toată Valea Izei, are nevoie, în primul rând, de drumuri bune. Recent, se pare că s-au luat măsuri privind această problemă, dar nu este îndeajuns. Localitatea are, de asemenea, nevoie de canalizări, de îmbunătățirea rețelelor de telecomunicații și de o rețea de informare, de o mai bună valorificare a potențialului turistic și a resurselor naturale de subsol și o susținere pentru micii fermieri din zonă. Al doilea aspect pe care l-aș schimba la această localitate ar fi, probabil, mentalitatea oamenilor. Locuind într-o vatră a tradițiilor și obiceiurilor maramureșene, oamenii din Săcel au o atitudine conservatoare legată de orice aspect al comunei. Modernizarea localității ar face mult mai acceptabilă ideea de nou pentru locuitori. Aceste aspecte care trebuie îmbunătățite sunt aspecte general valabile pentru multe localități din țară. Nu putem construi Europa modernă, pe o fundație veche, trebuie să o luăm cu pași mici, de la început.” a scris Ioana Peter în eseul ei.
A activat în ultimul an în cadrul Asociației de voluntari Szmisz, a absolvit liceul și așteaptă acum notele la examenul de bacalaureat. Va pleca din țară pentru că va studia Istoria în Marea Britanie, un loc mai ”european” decât localitatea Săcel.
”M-a impresionat în eseul ei faptul că a avut ideile foarte bine elaborate și foarte bine punctate. Cred că acesta a fost motivul pentru care a fost ales acest eseu ca unul câștigător. Aceste premii sunt cu siguranță un plus in CV-ul fiecăruia și va fi un avantaj pentru ea când va începe studiile în Marea Britanie” Istvan Safar, președinte Asociația Szmisz Sighet.
Nicu Bizău – facebook
,, a observat ce-i lipseste orasului ei natal”-?????
Sacel oras- !!!!!!! Doamne iarta, nu are Maramuresul multe orase, dar nici sa faci Sacelul oras.Mai verificati-va ceea ce scrieti nu puneti astfel de greseli.
Asa ,tineretul romaniei, altii sau chinuit sa cladeasca tara si voi o calcati in picioare si o dati la UE.E bine ca puiul nostru de morosan v a studia istoria adevarata.Atunci isi v a lasa romanii sa traiasca in pace cu Dumnezeu si cu natura asa cum stiu ei din timpurile vechi.