O filă din istoria Borșei expusă pe simeze la Expoziția de fotografie „Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei” organizată la Cluj.
Zeci de fotografii vechi legate de istoria trambulinei din Borşa vor încânta publicul în perioada 20 februarie – 3 martie 2019 la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor Cluj Napoca.
„Se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea trambulinei de sarituri cu schiurile de la Borşa şi am decis să arătăm şi altora ce am avut şi avem în Maramureş, în Borşa”, a declarat Timiş Ion Sorin, primarul oraşului Borşa.
Trambulina de sărituri cu schiurile din Borşa are o poveste aparte, iar istoria ei începe în anii ’40. Ar fi trebuit să facă parte dintr-un centru sportiv de iarnă care să găzduiască o eventuală Olimpiadă de iarnă în 1948 sau 1952.
„Cel care a proiectat-o spunea că nu o poate construi fără o anumită persoană, un polonez care era în perioada respectivă arestat într-un lagăr de concentrare al naziştilor. Sportivii maghiari l-au ajutat să evadeze, i-au schimbat numele şi l-au adus în Borşa,” povesteşte Sorin Timiş, primarul oraşului Borşa.
În 1983, trambulina a fost omologată oficial de Federaţia Internaţională de Schi, dar după 1990 trambulina a căzut în uitare.
„Federaţia Română de Schi nu a mai reuşit să adune numărul de copii necesari pentru a-i promova şi datorită faptului că tinerii au plecat în străinătate. Neorganizându-se şcoală de schi, şcoală de sărituri cu schiurile, acest lucru s-a pierdut,” explică primarul oraşului Borşa.
Fosta trambulină naturală de schi mai păstrează scările din lemn, pe care se făcea accesul la zona de lansare a schiorilor. Autorităţile locale se zbat de mai mulţi ani să revitalizeze trambulina, fiind unică la nivel naţional şi au făcut deja primele demersuri în acest sens.